Bo Baesen als model tijdens een modeshow, met zichtbare insulinepomp op de buik
Instagram Bo Baesen

Bo Baesen (26) uit Gent rolmodel voor mensen met diabetes op Wereld Diabetes Dag

Bo Baesen uit Gent weet al sinds haar achtste dat ze diabetes of suikerziekte heeft. Diabetes type 1 luidde de diagnose, de vorm die vooral jonge mensen treft en vermoedelijk genetisch bepaald is. Dat die vorm niets te maken heeft met zwaarlijvigheid of levensstijl, is één van de vele misverstanden die Bo dag in dag uit probeert uit de wereld te helpen door haar filmpjes op Tiktok en Instagram. Het maakt haar tot een rolmodel en boegbeeld van de Wereld Diabetes Dag in Vlaanderen.

Bo Baesen maakt er geen geheim van dat ze diabetespatiënt is. Ze maakt filmpjes op TikTok en Instagram over de ziekte, met duizenden volgers, en ze liep onlangs zelfs een modeshow voor ZEB waarop haar insulinepomp heel duidelijk te zien was. Een rolmodel voor de circa 1 miljoen mensen in ons land met diabetes. 14 november is al ruim 30 jaar de Wereld Diabetes Dag en dit jaar is het thema "Toegang tot diabeteseducatie". Een thema dat Bo op het lijf geschreven is.

"Als ik mensen vertel dat ik diabetes heb, krijg ik heel vaak de opmerking dat ik toch niet zo dik ben", steekt Bo Baesen van wal. "Maar ik heb diabetes type 1 en dat heeft daar dus niets mee te maken. Er zijn dus verschillende vormen van diabetes. Veel mensen weten daar heel weinig over en dus besloot ik daar online filmpjes over te maken." Door die filmpjes vonden diabetespatiënten elkaar online en ontstond er een echte community. Zo leren diabetespatiënten van elkaars ervaringen.

Gelukkig herkende mijn mémé de symptomen

Als meisje van 8 was Bo heel sterk vermagerd. Ze woog nog amper 20 kilogram. Ze had geen eetlust meer, dronk heel veel maar bleef dorst hebben. Ze moest ook voortdurend naar het toilet. "De standaard symptomen eigenlijk en toen ik bij mijn mémé logeerde, herkende zij die tekenen, want mijn pépé heeft diabetes type 2. Zij heeft dan de dokter gebeld en die heeft een vingerprik uitgevoerd waaruit bleek dat ik diabetes had."

Lees verder onder de foto

Instagram Bo Baesen

Ik wil mensen net leren wat zo'n insulinepomp is en waarvoor het dient, dus ik ga ermee bloot lopen

Als jonge vrouw steekt Bo helemaal niet weg dat ze diabetes heeft. Vorig jaar kreeg ze op 6 december als sinterklaascadeau een insulinepomp en die "showt" ze zelfs op de catwalk. "Ik was eigenlijk altijd tegen een insulinepomp omdat de meeste pompen bestaan uit een bakje dat via een katheter aan je buik hangt. En ik wilde niet vasthangen aan een draad. Maar ik heb ook een grote naaldenangst en ik had ontdekt dat er zoiets bestaat als een patchpomp, die draadloos is." Na heel wat aandringen door Bo besloten de artsen haar zo een patchpomp te geven. En een jaar later is Bo heel tevreden: "Mijn insulinewaarden staan veel beter, ik voel mij ook opgewekter en productiever. Ik voel mij echt top met die pomp."

Met de patchpomp de catwalk op

"Ik draag sowieso al graag eens een topje met mijn buik bloot, en die pomp is  superklein. Het ziet er ook mooi uit en het is een leuk accessoire. Het redt mijn leven, dus waarom zou ik het moeten wegstoppen. Dus toen ze mij vroegen voor die modeshow dacht ik "Komaan, let's go, we gaan dat gewoon doen"", vertelt Bo enthousiast. Ze merkte ook wel dat de mensen keken naar haar insulinepomp, maar die aandacht vond ze net positief. "Ik wil mensen net leren wat zo'n insulinepomp is en waarvoor het dient, dus ik ga ermee bloot lopen."

Meest gelezen