© AFP

Maastrichtse gemeenteraadsleden beloven zich beter te gedragen op sociale media

Gemeenteraadsleden in het Nederlands-Limburgse Maastricht vallen elkaar voortaan niet meer persoonlijk aan en komen voor elkaar op, ook op Twitter en Facebook.

Deze afspraken maken deel uit van de nieuwe gedragscode die de raadsleden afgelopen zaterdag hebben afgesproken en aan gouverneur Theo Bovens hebben aangeboden.

De Limburger

“Het is revolutionair wat jullie hebben gedaan. Politici zijn een voorbeeld voor de samenleving. Dit gaat over je gedrag, over respect, beleefdheid en fatsoen. Het zijn ouderwetse termen, maar het is relevant die weer te gebruiken”, aldus Bovens.

Hij hoopt dat Provinciale Staten en ook andere gemeenten de Maastrichtse code overnemen. Ook herhaalde hij zijn pleidooi voor een beter integriteitsbeleid, omdat politici niet als voetballers, advocaten, medici of ambtenaren geschorst kunnen worden. De Maastrichtse raadsleden hebben daarover afgesproken niet aan elkaars integriteit te twijfelen en bij twijfel de burgemeester in te schakelen.

Asielzoekers

Aanleiding voor de zogeheten heisessie zaterdag is wat burgemeester Annemarie Penn-te Strake de vergiftiging van de openbaarheid noemt. Wat Bovens vlak na zijn aantreden begin 2012 meemaakte in de affaire ‘uitgekotst halalvlees’, heeft Maastricht vorig jaar ervaren, zoals rond de komst van asielzoekers.

Sociale media als Twitter en Facebook hebben sterk bijgedragen aan die vergiftiging. “Raadsleden zijn persoonlijk aangevallen en hebben zich gekwetst gevoeld”, zegt Penn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer