Lula ontmoette ook enkele vertegenwoordigers van de volkeren die rond de Amazonerivier leven.

Verkozen president Lula op klimaattop: "Brazilië is terug om opnieuw klimaatleider te worden"

Op de VN-klimaattop in Egypte maakte de verkozen Braziliaanse president Lula da Silva komaf met het beleid van zijn voorganger Jair Bolsonaro en kondigde aan dat zijn land opnieuw een internationale voorvechter van klimaatactie wordt. Hij wil dat Brazilië in 2025 de VN-klimaattop organiseert. En hij schaarde zich achter de ontwikkelende landen die herstelbetalingen voor klimaatschade eisen.

“We zijn terug.” Die woorden liepen als een rode draad door de speech die de verkozen Braziliaanse president Lula da Silva deze namiddag gaf op de VN-klimaattop in Sharm-El-Sheikh. Hij had een duidelijke boodschap: de strijd tegen de klimaatverandering wordt een topprioriteit voor zijn regering, en zijn land zal ook internationaal een voortrekkersrol opnemen.

“Ik ben hier vandaag om te zeggen dat Brazilië klaar is om opnieuw deel te nemen aan de uitdaging om een gezondere planeet te bouwen”, zo begon hij zijn speech.

“In 2021 is er 13.000 vierkante kilometer van het Amazonewoud ontbost. Die vernietiging zal zich niet meer herhalen. Milieumisdrijven zijn griezelig sterk gegroeid onder de vorige regering”, zo verwees hij naar zijn voorganger Jair Bolsonaro. “We zullen de toezichtsorganen versterken. En we zullen illegale activiteiten bestraffen: mijnbouw, houtkap en landbouw.”

Vervolgens kondigde hij aan dat Brazilië de VN-klimaattop in 2025 zou willen organiseren. Die moet voorafgegaan worden door een top van de Amazone-landen.

BEKIJK - President Lula: "Er is geen klimaatzekerheid voor de wereld zonder een beschermd Amazonegebied":

Videospeler inladen...

En de Braziliaanse landbouwers?

Ook verklaarde hij dat Noorwegen en Duitsland het Amazonefonds zullen heropstarten dat Bolsonaro had stopgezet. Er komt ook een Braziliaans ministerie voor inheemse volkeren, de mensen die volgens Lula het meest te lijden hebben onder de misdrijven.

De Braziliaanse boeren zullen zijn bondgenoot zijn, zo maakte Lula zich sterk. Nochtans zijn het net die landbouwers die vaak illegaal stukjes regenwoud afbranden om er landbouwgrond aan te leggen. 

Maar volgens Lula hoeven economische ontwikkeling en natuurbescherming elkaar niet uit te sluiten. “We hebben de ontbossing met 83 procent teruggebracht, terwijl het BNP uit landbouw steeg met 75 procent”, zo verwees hij naar zijn vorige regeerperiode en die van zijn opvolger Dilma Roussef, tussen 2004 en 2016.

"Niemand is nog veilig"

Lula nam ook meteen een standpunt in over een van de heetste hangijzers tijdens deze klimaattop: die van de klimaatfinanciering van het Westen aan de armere landen. 

Zo schaarde hij zich achter de vraag van de ontwikkelende landen voor een systeem van herstelbetalingen voor klimaatschade. “We kunnen dat debat niet langer uitstellen. De realiteit is dat er landen zijn voor wie de integriteit van hun grondgebied bedreigd is. Het is tijd om te handelen. We kunnen niet verder naar de afgrond blijven snellen.”

Hij hamerde erop dat heel de wereld de gevolgen van de klimaatverandering al voelt. "Niemand is nog veilig. Afrika, het continent dat de laagste uitstoot van broeikasgassen heeft maar toch droogte ondergaat. De Amerikanen met hun steeds extremere tropische stormen, de Brazilianen die getroffen werden door droogte en overstromingen, en de Europeanen met hun bosbranden en hittedoden."

Rockster van het klimaat

Lula is nog niet officieel president, maar werd uitgenodigd door de Egyptische organisatoren van de klimaattop. Zijn komst zorgde al de hele dag voor heel wat animo. Het was over de koppen lopen om binnen te raken in de zaal waar hij zijn persconferentie hield. En voor, tijdens en na zijn speech werd hij toegezongen en -gejoeld.

Achter de schermen van de klimaattop: drummen om binnen te raken in de zaal waar de verkozen Braziliaanse president zal speechen.

In zijn speech stelde hij zich op als een verzoener, net zoals hij dat ook in eigen land hoopt te zijn na de polariserende Braziliaanse presidentsverkiezingen. "Net zoals er geen twee Braziliës zijn, zo zijn er geen twee planeten aardes. We zijn één soort: de mensheid. We moeten het vertrouwen heropbouwen en voorbij onze eigen nationale belangen kijken.”

Lula had het niet alleen over de strijd tegen de klimaatverandering, maar over de strijd voor mensenrechten in het algemeen.

LUISTER - Stijn Vercruysse snoof de sfeer op in de aanloop naar de komst van Lula da Silva.

“Brazilië is terug om zijn banden met de wereld weer aan te halen en de honger in de wereld te bestrijden, en om opnieuw samen te werken om de armste landen, bovenal Afrika, van de nodige technologie te voorzien, en om een betere toekomst te bouwen voor onze volkeren.”

Even verwees hij ook naar de situatie in Oekraïne. "De wereld is niet meer zoals ze na 1945 was", zei hij. "We zijn terug om een vredevolle wereldorde te bouwen die gebaseerd is op dialoog en multilateralisme."

Meest gelezen