Stijn Ledegen.

Vooruit zet militant uit partij na controversiële uitspraken in podcast: "Gevoelens hebben kan, maar de daad is strafbaar"

Vooruit heeft partijlid Stijn Ledegen uit de partij gezet na omstreden uitspraken over homoseksualiteit in een podcast. De tot de islam bekeerde Ledegen zei dat holebi's gevoelens mogen hebben, maar dat de seksuele daad strafbaar is. "Een getrouwde man mag geen anale seks hebben met zijn vrouw, laat staan een man met een man", klinkt het in de podcast. 

De socialistische partij Vooruit heeft de militant Stijn Ledegen uit de partij gezet nadat enkele omstreden uitspraken van Ledegen in een podcast heisa hadden veroorzaakt. In de podcast "Franken teut" zei Ledegen onder meer dat de islam geen probleem heeft met homo's, maar dat de daad zelf strafbaar is.

"Iedereen heeft verlangens. Je hebt mensen die verliefd zijn op de Eiffeltoren. Er zijn mensen die gevoelens hebben voor een kat. Dat kan allemaal. Elke vorm van seksualiteit bestaat. Met het hebben van gevoelens doe je niets verkeerd, maar de daad, de interactie zelf is strafbaar. Een getrouwde man mag geen anale seks hebben met zijn vrouw, laat staan een man met en een man", aldus Ledegen in de podcast.

De uitspraken veroorzaakten heel wat ophef in de politieke wereld in Aalst. Vooruit heeft intussen beslist om Ledegen uit de partij te zetten. 

Volgens Vooruit staan de uitspraken van Ledegen haaks op de partijvisie van Vooruit. "Vooruit is een inclusieve beweging die sinds jaar en dag actief strijdt voor de LGBTQI+-rechten. Voor een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. We zullen die voortrekkersrol altijd opnemen. Zowel op het terrein als in het parlement. Zo forceerden we de doorbraak van het homohuwelijk en adoptie voor iedereen. En strijden we vandaag voor een wettelijk kader rond draagmoederschap", meldt Vooruit.

"Citaten zijn uit hun context gerukt"

Ledegen reageert teleurgesteld op de beslissing van Vooruit en vindt dat hij in de media onterecht is afgeschilderd als homofoob. "De citaten zijn uit hun context gerukt", laat hij weten aan onze redactie. 

"De bedoeling van de podcast was om een theologisch – oriëntalistisch perspectief weer te geven aangaande de wijze waarop de islam en het atheïsme in theorie verschillende maatschappelijke thema’s benaderen. Mijn persoonlijke mening kwam hier echter nooit aan bod. Dat is ook de reden waarom de naam van de podcast: “Muslim vs atheist” heette en niet mijn persoonlijke naam bevatte. De valse aantijgingen dat ik “homofoob” zou zijn, wordt door mijn hele leven en engagement tegengesproken."

"Als ik mijn persoonlijke mening hierover moet geven, dan is het vanzelfsprekend dat ieder persoon zijn leven mag leiden, zoals hij of zij wil doen, zonder enige inmenging van kerk en staat. Zelfbeschikkingsrecht is een universeel mensenrecht en daar zal ik altijd voor ijveren. Respect en tolerantie zijn basisvoorwaarden voor een inclusieve samenleving. Daar sta ik voor."

Hij geeft toe dat zijn woordkeuze minder controversieel had kunnen zijn. "Met "strafbaar" bedoelde ik "zondig". Met de termen ''Eifeltoren" en "kat" werd nooit bedoeld dat LGBTQ+ gelijkstaat aan zoöfilie of objectofiel. Ik wou daarmee aantonen dat gevoelens vrij zijn en los staan van ratio." 

"Ik wil niet bijdragen aan homofobie en excuseer me dan ook oprecht voor de mensen die ik hiermee heb gekwetst."

Vier jaar geleden interviewde VRT NWS Ledegen over zijn bekering tot de islam.

BEKIJK - Stijn werd moslim: "Bij het eerste vers van de Koran had ik het gevoel alsof God echt tot mij sprak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen