YouTube/McBeast

Miljoenen mensen zagen hem tot 100.000 tellen: maak kennis met MrBeast, die na 10 jaar PewDiePie van de YouTube-troon stoot

Na bijna tien jaar aan de YouTube-top moet PewDiePie zijn kroon afstaan aan MrBeast. Jimmy Donaldson, de echte naam van MrBeast, heeft met 112.000.000 abonnees het populairste YouTubekanaal. Hij staat erom bekend geen enkele stunt uit de weg te gaan - zo werd hij bijvoorbeeld 50 uur lang levend begraven - en royaal geld uit te delen. Uit liefdadigheid, maar ook aan zijn volgers.

Bijna tien jaar lang was de Zweedse PewDiePie de koning van YouTube. Felix Kjellberg, zijn echte naam, boekte aanvankelijk succes door filmpjes te posten waarin hij commentaar gaf op videospelletjes. Later begon hij ook eigen filmpjes te maken, al brachten die hem meermaals in de problemen. Dat was dan voornamelijk door taalgebruik dat als antisemitisch en racistisch werd beschouwd.

Ondanks de verschillende controverses behield hij een stabiele fanbasis - hij was de eerste individuele YouTuber die de kaap van 100 miljoen volgers bereikte - en had hij het populairste kanaal. Tot nu.

112.000.000 volgers

De Amerikaanse MrBeast, van wie de echte naam Jimmy Donaldson is, was al even aan zijn opmars bezig, maar heeft nu met 112 miljoen volgers officieel een einde gemaakt aan de heerschappij van PewDiePie, die momenteel 111 miljoen volgers heeft.

Hoewel geen van beiden voorlopig heeft gereageerd op de mijlpaal, had PewDiePie eerder al gezegd dat hij wel dacht dat MrBeast hem "zeker" zou inhalen. "Ik kan niet wachten tot het gebeurt", grapte hij in een video afgelopen zomer. "Hij verdient het zeker. Ik hoop dat het hem lukt."

BEKIJK - De winnaar van MrBeasts Squid Game ging naar huis met 440.000 euro:

MrBeast staat erom bekend kosten noch moeite te sparen voor zijn video's. Je zult hem misschien kennen als de persoon die Squid Game, de populaire Zuid-Koreaanse Netflixreeks waarin honderden mensen hun leven op het spel zetten om een geldprijs te winnen, namaakte in het echt. Of je was misschien een van de meer dan 25 miljoen mensen die hem zagen tellen tot 100.000. Of je keek misschien toe hoe hij een eiland cadeau gaf aan een van zijn volgers.

50.000.000 euro voor het milieu

Geen stunt is te gek, maar het is ook door zijn weldadigheid dat de 24-jarige YouTuber de aandacht trekt. In 2021 lanceerde hij het afzonderlijke YouTube-kanaal "Beast Philantropy", dat zelf meer dan 10 miljoen abonnees heeft. Op dat kanaal verschijnen video's waarin Donaldson waterputten helpt bouwen of een miljoen maaltijden uitdeelt. Hij heeft een gelijknamige liefdadigheidsorganisatie die dienst doet als voedselbank in de Verenigde Staten.

BEKIJK - Donaldson doneerde hulpgoederen ter waarde van 290 miljoen euro aan Oekraïense vluchtelingen:

Daarbovenop richtte hij met collega-YouTuber Mark Rober milieufondsen op. Met Team Seas zamelde hij bijna 30 miljoen euro op om (plastic) afval op te ruimen uit rivieren en oceanen. Met Team Trees, een inzamelactie voor herbebossing, zamelde hij al ruim 23 miljoen euro in om wereldwijd 20 miljoen bomen te planten. Opmerkelijk: PewDiePie zelf doneerde zo'n 67.000 euro aan die organisatie.

Meest gelezen