Wordt de Limburgse vlaai eindelijk een streekproduct?
Na 15 jaar wachten is het eindelijk zover: Vlaanderen en Nederland dienen vandaag bij de Europese Commissie een aanvraag in om de Limburgse vlaai officieel te laten erkennen als streekproduct. Volgens bevoegd minister Jo Brouns is de kans op slagen daarbij heel hoog. Al zal de Limburgse vlaai dan aan enkele heel strenge voorwaarden moeten voldoen. Maar om welke eisen gaat het precies? Wij zochten het uit.
Met abrikozen, kersen of pruimen. De Limburgse vlaai is al eeuwenlang een bekende lekkernij, die geliefd is bij jong en oud. Vlaanderen en Nederland willen de traditie dan ook officieel laten erkennen bij Europa. Daarvoor startten ze begin dit jaar een procedure op om de ronde taart officieel te laten erkennen als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Vandaag is het een belangrijke dag daaroor, want de Europese Commissie buigt zich op dit moment over de aanvraag.
Limburger en bevoegd minister van Landbouw Jo Brouns heeft er in ieder geval alle vertrouwen in. “Ik ben heel blij met deze aanvraag tot erkenning. Een erkenning als ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ zal ongetwijfeld zorgen voor een nog ruimere bekendheid van onze heerlijke Limburgse vlaaien. Het toont dat voeding zoveel meer is dan enkel een product, het gaat ook over cultuur en beleving. Typische gezelligheid in dit geval”, vertelde de minister vandaag tegen VRT NWS.
Lees verder onder de video.
Strenge voorwaarden
Al hoort bij zo’n erkenning ook verantwoordelijkheid. Door de Europese registratie zal de benaming ‘Limburgse vlaai’ alleen gebruikt mogen worden onder een paar strenge voorwaarden. Allereerst moet een Limburgse vlaai gebakken worden binnen de grenzen van Belgisch of Nederlands Limburg. De ingrediënten mogen wel van ergens anders komen, maar de bakplaats moet effectief in Limburg zijn.
Verder is het belangrijk dat het gebruikte fruit wordt meegebakken in de taart. Aardbeientaart kan daardoor dus geen Limburgse vlaai zijn. Ook ananas is geen optie, want dat fruit werd vroeger niet gebruikt in vlaaien. Daarnaast is het ook essentieel dat je na het bakken niets aan de vlaai toevoegt. Extra suiker strooien of extra gelatine gebruiken is dus niet toegelaten. Tot slot is het ook verboden om de vlaai in te vriezen na het bakken.
KORT. Wat is een Limburgse vlaai?
Als we spreken over een Limburgse vlaai, hebben we het over een verse, goudbruine ronde taart met een diameter van minimum 10 cm en maximum 30 cm. De bodem is gemaakt van gistdeeg en is maximaal 1 cm dik. De bodem moet sterk genoeg zijn, zodat je een taartpunt uit de hand kan eten. Verder kan de taart gevuld zijn met fruit, rijstpap, crème, griesmeelpap, verse kaas, suiker/ei vulling of een combinatie hiervan.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
-
Independer
Alarmsysteem in je woning? Vraag dan korting aan je verzekeraar
Weinig mensen die het weten, maar een alarmsysteem installeren verhoogt niet alleen je veiligheid. Je krijgt er ook korting mee op je brandverzekering. Independer.be legt uit hoe de vork in de steel zit voor zowel eigenaars als huurders. -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
-
Livios
Vermenigvuldig je energie zónder er extra voor te moeten betalen: met dit toestel kan het
-
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. -
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
Jobat
Werken op een feestdag: hoeveel extra loon mag je verwachten?
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
Rare geur in je herbruikbare waterfles? Dat ligt misschien aan hoe (vaak) je die schoonmaakt
Iedereen heeft wel een herbruikbare drinkfles in de kast staan. Ze zijn praktisch, verminderen de hoeveelheid plastic afval en helpen ons voldoende water te drinken. Maar zijn ze wel hygiënisch? En hoe was je ze het best uit? Microbioloog Tom Coenye en Liesbeth Verboven van het Poetsbureau Part of Glowi beantwoorden zes vragen. -
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit