De bankkaart van Jurgen

Verloren bankkaart na 27 jaar terug bij familie van overleden bergbeklimmer uit Zemst

De bankkaart van Jurgen Andries uit Zemst is aangekomen bij zijn familie. Jurgen overleed 27 jaar geleden bij een val op de Mont Blanc. Zijn bankkaart werd twee weken geleden gevonden door een alpinist, die de kaart nu terugbezorgde aan de familie.

We gaan terug naar 1995. Jurgen Andries, een jonge bergbeklimmer uit Zemst komt om op de Grandes Jorasses, gelegen in het Mont Blanc massief. “Ik was 14 jaar toen mijn broer verongelukte”, zegt Greet, de zus van Jurgen. “Mijn broer was alpinist en wou gids in het hooggebergte worden. Tijdens één van zijn klimavonturen, is er waarschijnlijk een steenlawine losgekomen, dat is hem fataal geworden. Het was toen een enorme shock. Er werd ons gezin iets ontnomen, wat je nooit meer kan helen. Sindsdien is het leven niet meer hetzelfde.”

Twee weken geleden vindt een Nederlandse bergbeklimmer een bankkaart terug in het Mont Blanc massief. Het blijkt de kaart van Jurgen Andries te zijn. Het verhaal haalt de Franse kranten, en daarna ook de Belgische pers. “We zijn zelf niet ingelicht, waarschijnlijk omdat de vinder van de kaart ons niet vond. We hebben het verhaal in de krant moeten lezen. Het was wel schokkend om te lezen dat het plots over je broer gaat, zoveel jaren later.”

We zijn blij dat de vinder de moeite heeft gedaan om de kaart mee te nemen, want hij kende het verhaal natuurlijk niet
Greet, broer van Jurgen

Naar aanleiding van dat krantenbericht gaat Greet via Facebook op zoek naar de vinder van de kaart en ze hebben contact. “Het was een heel aangenaam contact met die jongen, ook een alpinist. We hebben laten weten dat we de kaart graag zouden terugkrijgen en dat is nu gebeurd. We zijn heel blij dat hij de moeite heeft genomen om die kaart mee te nemen, want hij wist natuurlijk niet welk verhaal er achter schuilging.”

De bankkaart kwam deze week aan, nog in een hele goede staat. “De vinder heeft de kaart heel goed verpakt zodat ze ongeschonden bij ons zou geraken. Mijn ouders hebben destijds een herinneringsboek gemaakt voor Jurgen, met allerlei foto’s, kaartjes en teksten van vrienden. We gaan de bankkaart daar een mooi plaatsje in geven”, besluit Greet.

Jurgen in de bergen

Meest gelezen