Rechter in Dendermonde veroordeelt gynaecologe omdat ze baarmoederhalskanker niet opspoorde

De rechter in Dendermonde heeft een gynaecologe veroordeeld omdat ze niet de nodige onderzoeken heeft gedaan, of heeft laten uitvoeren, bij een patiënte die intussen overleden is aan baarmoederhalskanker. De vrouw klopte in 2012 aan met klachten van de ziekte, maar de gynaecologe pikte de symptomen niet op, waardoor de baarmoederhalskanker te laat is vastgesteld. De arts is vandaag veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden en een boete van 1.500 euro, met uitstel. 

De rechter in Dendermonde oordeelt dat de gynaecoloog van de intussen overleden vrouw naliet om de nodige onderzoeken uit te voeren of te laten uitvoeren, waardoor de diagnose van baarmoederhalskanker te laat is vastgesteld. Volgens de correctionele rechtbank ging de arts 2 keer in de fout: ze bracht de patiënte niet op de hoogte toen een uitstrijkje dat in maart 2012 werd afgenomen niet interpreteerbaar bleek, en opnieuw moest worden afgenomen na ontsmetting. De gynaecologe volgde dit niet op, en nam ook geen initiatieven toen de vrouw 5 maanden later opnieuw op consultatie kwam met dezelfde klachten. 

Daarnaast bleef de gynaecologe de klachten van haar patiënte toeschrijven aan een spiraaltje dat fout geplaatst was, in combinatie met een verstoorde schildklierwerking. Volgens de rechter hadden er op dat moment alarmbellen moeten afgaan. De arts handelde "vanuit een tunnelvisie waardoor zij niet de vereiste onderzoeken deed of liet uitvoeren die een gemiddeld gynaecoloog in dezelfde concrete omstandigheden wel zou hebben gedaan."

Door de nalatigheid van de arts is de diagnose van baarmoederhalskanker gesteld, op een ogenblik waarop de ziekte in een vergevorderd stadium was. De patiënte kon niet meer genezen, en is uiteindelijk aan de ziekte overleden. 

Strafmaat

De rechtbank sprak de arts vrij voor schuldig hulpverzuim. Ze was volgens de rechter dan wel onzorgvuldig toen ze een diagnose moest stellen, maar het valt niet te bewijzen dat ze dit bewust en uit vrije wil deed bij iemand waarvan ze wist dat ze in groot gevaar was. 

Bij de beoordeling van de strafmaat, 12 maanden celstraf en een boete van 1.500 euro met uitstel, hield de rechtbank rekening met de bijzonder ernstige gevolgen van het nalatig handelen van de arts, maar dus ook met het feit dat ze dit niet met opzet deed, en de gevolgen -de dood van de patiënte- niet gewild heeft. 

De nabestaanden krijgen een schadevergoeding omdat het overlijden van de vrouw een ongelooflijk gemis en groot verdriet teweegbracht voor haar nabestaanden.

Meest gelezen