BEKIJK - Arbeiders in China protesteren tegen erbarmelijke omstandigheden in grootste iPhone-fabriek ter wereld

In Zhengzhou in China zijn protesten uitgebroken in de grootste iPhone-fabriek ter wereld. Dat blijkt uit video's en foto's die via sociale media verspreid worden en bevestigt Foxconn, de Taiwanese uitbater van de fabriek. Chinacorrespondent Leen Vervaeke beschrijft in "De ochtend" op Radio 1 hoe erbarmelijke werkomstandigheden op de fabrieksterreinen de laatste maanden tot onrust leiden.

De eerste filmpjes van de rellen dokenĀ gisteravond en vanmorgen (Belgische tijd) op, op het Chinese sociale mediaplaform Weibo. De fragmenten werden heel snel gecensureerd, en daarom is het moeilijk om een exact beeld te krijgen van wat er precies gaande is. Ook de internetverbinding op de fabrieksterreinen zou niet meer werken.

In video's die rondgaan op Twitter, is te horen hoe de arbeiders slogans roepen als "geef ons geld" of "we worden bedrogen".

BEKIJK - Rellen aan de Foxconn-fabriek in Zhengzhou in China:

Videospeler inladen...

"We zien in die video's honderden werknemers van Foxconn protesteren", beschrijftĀ Chinacorrespondent Leen Vervaeke.Ā "Het lijkt er ook op alsof ze de fabrieksterreinen proberen te verlaten, maar daarin gehinderd worden door mannen in witte beschermingspakken, wellicht veiligheidspersoneel of politiediensten." Die veiligheidsdiensten zouden ook waterkanonnen en traangas inzetten.

"Protest tegen het zero-covidbeleid wordt grimmiger", zegt Tom Van de Weghe:

Videospeler inladen...

Vanwaar die protesten?

Foxconn is een groot concern met meer dan een miljoen werknemers en produceert elektronische producten voor verschillende internationale merken. Het Taiwanese bedrijf is de hoofdleverancier van Apple. "De fabriek in Zhengzhou heeft 200.000 medewerkers en zit eigenlijk al maanden in een 'gesloten lussysteem', zoals dat hier heet. Dat houdt in dat het bedrijf is afgesloten van de buitenwereld als bescherming tegen covid-uitbraken in de stad", duidt Vervaeke.

Half oktober brak er toch covid uit op de fabrieksterreinen zelf, en dat zorgde ervoor dat heel wat werknemers die positief testten, in quarantaine werden geplaatst. Maar de omstandigheden in die quarantainevoorzieningen zouden ondermaats zijn. "Er gaan geruchten dat de mensen onvoldoende voedsel krijgen en dat er geen medische zorg is", weet Vervaeke.

Beluister hier het volledige gesprek met Leen Vervaeke in "De ochtend" op Radio 1:

"Eind oktober zijn om die reden al heel wat mensen vertrokken, en Foxconn had daarom extra werknemers aangenomen met mooie beloftes. Wat we nu denken te zien op die socialemediabeelden is dat die werknemers intussen zijn aangekomen op de fabrieksterreinen en dat die beloftes niet worden nageleefd", vermoedt Vervaeke.Ā 

"Een voorbeeld dat wordt aangehaald, is dat hen een loon van 4 euro per uur was beloofd (wat hoog is in China, red.), maar dat men nu zegt dat dat alleen geldt voor wie blijft tot maart 2023. Door de slechte omstandigheden willen de werknemers niet zo lang blijven."

Reactie Foxconn

Foxconn bevestigt dat werknemers hebben geklaagd over de lonen en arbeidsomstandigheden en dat er geweld heeft plaatsgevonden aan de fabriek. "Met betrekking tot eventueel geweld zal het bedrijf blijven communiceren met de werknemers en de Chinese overheid om te voorkomen dat soortgelijke incidenten opnieuw plaatsvinden", zegt de Taiwanese technologiereus in een schriftelijke verklaring.

Meest gelezen