De Duitsers voor de match tegen Japan. Ze zijn het beu dat hen het zwijgen wordt opgelegd. ©  AFP

Duitsers durven als eersten te reageren op FIFA en omstandigheden in Qatar: stil protest van spelers, minister daagt Infantino uit in tribune

Een opvallend beeld bij de start van de wedstrijd Duitsland-Japan op het WK in Qatar. De Duitse starters wilden een statement maken: ze zijn het beu dat hen de mond gesnoerd wordt in Qatar. Ze hielden allemaal hun hand voor de mond, wat symboliseert dat ze door de FIFA het zwijgen worden opgelegd.

Jeroen De Pauw

De actie komt er als vervolg op de acties van de FIFA die het verbieden de OneLove-️‍armband te dragen. Ploegen die hun kapitein deze armband – symbool voor gelijkheid – lieten dragen, zouden een gele kaart riskeren. De Duitsers willen nu op een andere manier hun punt maken en hun onbegrip tonen.

“We laten ons niet de mond snoeren door de FIFA”

Manuel Neuer, de aanvoerder van de Duitse nationale ploeg, heeft na afloop van de met 1-2 verloren WK-wedstrijd tegen Japan op woensdag het gebaar vooraf tijdens het nemen van de ploegfoto verklaard. “Ze kunnen ons de armband ontzeggen, maar we zullen onze stem of onze waarden nooit laten afnemen”, aldus Neuer. Het elftal hield ostentatief de hand voor de mond als reactie op het verbod op de ‘One Love’-aanvoerdersband.

“We wilden met dit gebaar tonen dat we opkomen voor de mensenrechten”, vervolgde Neuer. “Het idee ontstond in de teamcirkel. We wilden een duidelijk statement maken.”

Pas maandag werd gecommuniceerd over het verbod. Die laattijdige communicatie omschreef de Bayern-doelman als “waanzin qua timing”.

In de Duitse media is er lof voor de actie, maar weerklinkt tegelijk dat dit nog niet voldoende is. Speler Thomas Müller liet gisteravond in een Instagrampost al doorschemeren dat het team tijdens de wedstrijd geen groot statement zou maken: “Wie van ons voetballers verwacht dat we ons pad als sporters en onze sportievelingen volledig verlaten of dromen opgeven waar we als voetballer voor hebben gewerkt om ons politiek duidelijker te positioneren, zal teleurgesteld zijn.” Het valt nog af te wachten of andere teams, bijvoorbeeld onze Rode Duivels tegen Canada, ook een statement zullen durven te maken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op sociale media deelde de Duitse voetbalbond ook een reactie op de actie van de spelers. “Met onze aanvoerdersband wilden we een voorbeeld stellen voor waarden die we nastreven in het nationale team: diversiteit en wederzijds respect. Wees luidruchtig samen met andere naties. Het gaat hier niet om een ​​politieke boodschap: over mensenrechten kan niet worden onderhandeld. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn. Helaas is het dat nog steeds niet. Daarom is dit bericht zo belangrijk voor ons.”

Met OneLove- armband naast FIFA-voorzitter

De Duitse minister Nancy Faeser ging in de tribune nog een stap verder: ze droeg de OneLove- armband naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Benieuwd of ze een gele kaart kreeg...

(lees verder onder de foto’s)

Aanvankelijk leek er niets aan de hand... ©  REUTERS

… tot Nancy Faeser haar vestje uitdeed en de veelbesproken armband te zien werd. ©  EPA-EFE

©  REUTERS

©  REUTERS

Opvallend: kapitein Manuel Neuer stak zijn kapiteinsband zo goed als mogelijk weg onder zijn shirt toen hij het veld opkwam. De lijnrechter kwam de band meteen controleren, maar het bleek een toegestaan exemplaar te zijn.

©  EPA-EFE

De kapiteinsband van doelman Manuel Neuer was aanvankelijk goed weggestopt, ongetwijfeld niet toevallig ©  EPA-EFE

©  REUTERS

Lijnrechter Zachari Zeegelaar kwam de band van Neuer voor de zekerheid controleren. ©  AFP

©  AP

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer