Zo arm is Venezuela: olifant gaat dood van de honger omdat de zoo geen geld meer heeft voor eten

Een droevige blik, een afgetekende ribbenkast en magere poten. De 46-jarige Ruperta ziet er verschrikkelijk uit. De olifant uit de Caricua Zoo is op sterven na dood, want ze krijgt amper voedsel. “Daar is geen geld voor, we kunnen het niet betalen.”

mrra

Deze olifant is het symbool aan het worden van de monetaire crisis in Venezuela. Ook in de Caricuao Zoo is er geen geld meer om de dieren te voederen. Ruperta zou normaal gezien 150 kilogram aan gras, bladeren en schors op kunnen. Ook fruit en groenten zien een groot succes zijn. Maar dat klinkt als een feestmaaltijd voor het dier, ze krijgt amper iets te eten.

Volgens het hoofd van het Venezuelaans Nationale Parken Instituut, Marlene Sifontes, is er wel genoeg eten, maar te weinig variatie om de dieren gezond te houden. “Ze geven haar enkel papaya’s en auyama (een soort pompoen, nvdr.). Maar dat heeft absoluut niet alle voedingsstoffen in zich die Ruperta nodig heeft.”

“Er komt geen hulp”

Toen het verhaal van Ruperta viraal ging op sociale media, kregen heel wat mensen medelijden. Enkele lokale bewoners haasten zich naar de zoo met voedsel voor de uitgemergelde olifant. Maar zij werden terug naar huis gestuurd. “We kunnen haar niet zomaar eender welk voedsel geven. Wie weet is het verdorven of zelfs giftig. Ze is zo verzwakt”, zeggen zij in een persbericht. Ook het geld wezen ze af, maar de reden daarvoor is onbekend.

Volgens Sifontes is het probleem in Venezuela veel groter. “Ook al geeft de overheid het niet toe, Ruperta is niet het enige dier dat in de Caricuao Zoo aan het serven is van de honger. En die zoo is niet de enige dierentuin in ons land waar het gebeurt. We zijn arm. Het geld is weg. Er komt geen hulp.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer