©  Shutterstock

Temperaturen zakken richting vriespunt, met misschien wat sneeuw in Limburg

Wie voor de energieprijzen gehoopt had op wat warmer weer is er volgens David Dehenauw aan voor de moeite. Want tot en met midden december voorspelt de weerman koude temperaturen die zelfs onder het gemiddelde kunnen liggen. Vrijdag verwacht het KMI zelfs wat lichte winterse neerslag en niet alleen in de Hoge Venen, maar ook in de Kempen en in Limburg bestaat de kans op een winterse bui.

Laurence Torck

Door een noordoostenwinst zal de temperatuur tegen het einde van de week opnieuw zakken. Waardoor de kans op winterse neerslag groter wordt naar het weekend toe. “Als er iets valt, dan zal het iets zijn met een winters tintje”, voorspelt weerman David Dehenauw. “Vooral de oostelijke delen van het land maken er kans op. Dus sowieso de Ardennen, maar ook in de oostelijke helft van Vlaanderen zoals Limburg en de Antwerpse Kempen is het niet uitgesloten.”

Maar om al van sneeuwbalgevechten, sleeën of skiën te spreken is het volgens Dehenauw nog veel te vroeg. “Als ik kijk naar de hoeveelheden die voorspeld worden, dan is het echt heel beperkt. In de Ardennen zie ik hooguit een centimeter, in Vlaanderen zal het veel minder zijn.” HBvL-weerman Ruben Weytjens blijft erg voorzichtig: “De meeste berekeningen geven geen sneeuw, of toch geen sneeuw die blijft liggen. Ik ben nog aan het wachten op meer duidelijkheid, maar de kans lijkt me voorlopig klein.”

En het is ook nog eens van korte duur, want vanaf maandag stijgen de temperaturen opnieuw tot zo’n 5 graden overdag. ’s Nachts zakken de temperaturen wel nog tot het vriespunt.

Energieprijs

Maar de temperaturen blijven niet zacht. “Tot en met 14 december verwachten we normale temperaturen of temperaturen die wat lager liggen dan gewoonlijk. Ik verwacht niet dat het de stenen uit de grond vriest, maar zacht wordt het niet”, zegt Dehenauw. “Dat komt natuurlijk niet goed uit met de dure energieprijzen.”

Maar wie onlangs besloten heeft om toch de verwarming op te zetten, hoeft volgens Engie niet te vrezen voor de energiefactuur. “Het is een jaarlijks fenomeen dat het verbruik vanaf november stijgt en dat de temperaturen ook dalen. Daar wordt ook rekening mee gehouden wanneer de prijzen bepaald worden voor de markten”, zegt Nele Scheerlink, woordvoerder van Engie.

“Alleen in oktober zagen we een invloed op de prijs omdat het patroon er heel anders uitzag dan voorspeld. Er was een lange warme herfst waardoor het verbruik erg laag was en de prijzen dus ook naar beneden werden geduwd. Maar alleen als de weersomstandigheden plots fel afwijken van de voorspellingen – waardoor er plots meer of minder verbruikt wordt – zullen de prijzen de hoogte of laagte inschieten, wat nu niet het geval is.”

Skigebieden

In de rest van Europa blijft het weer ook zacht met temperaturen tot 8 graden in Parijs en Londen en zelfs 15 graden in Marseilles. “In Duitsland verwachten we in de loop van vrijdagnamiddag en avond meer winterse neerlag. Richting Tsjechië wordt er zelfs 10 tot 15 centimeter sneeuw verwacht.”

Hoewel er de afgelopen dagen in verschillende skigebieden wat sneeuw gevallen is, zijn nog heel wat skistations gesloten. “Er is wel sneeuw in de Alpen maar vooral aan de Zuidflank, daar zal de komende vijf dagen zelfs tussen de 30 tot 70 centimeter sneeuw vallen. Aan de noordflank zal dat veel minder zijn, slechts een paar centimeter. Om daar meer sneeuw te zien zou er een windverandering moeten zijn, maar dat zie ik niet meteen gebeuren”, zegt Dehenauw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer