Hotel Solvay op de Louizalaan is een van de belangrijkste bouwwerken van architect Victor Horta.

Brussel viert volgend jaar de art nouveau: "Wat Barcelona doet met Gaudi, doen wij met Horta"

In Brussel is het programma van het "Jaar van de Art Nouveau" voorgesteld. Het gewest gaat investeren in verschillende gebouwen en musea waar je de architectuur en kunst kan bewonderen. Met het Solvayhuis en het Hortamuseum staat Brussel bekend als de hoofdstad van de art nouveau.

Met architecten als Paul Cauchie en Victor Horta was Brussel 100 jaar geleden dé Europese hotspot van de art nouveau. Die laatste hield er zelfs een museum aan over in het midden van onze hoofdstad. Met het "Jaar van de Art Nouveau" wil de Brusselse staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Pascal Smet (one.brussels-Vooruit), die status behouden.

Om te beginnen worden de gebruikelijke evenementen als de Open Monumentendag en het lichtfestival in 2023 in het teken gezet van art nouveau. "Maar we gaan ook nieuwe dingen doen", zegt staatssecretaris Pascal Smet. "Zo komt er een tentoonstelling over Victor Horta in de Bozar. Daarnaast zullen ook gebouwen als het Cauchiehuis en het Hotel van Eetvelde opengesteld worden voor het grote publiek. We gaan ook alle art nouveau-juweeltjes verlichten."

Art nouveau-hoofdstad

Daarmee wil Brussel de titel van art nouveau-hoofdstad, naar eigen zeggen, opnieuw claimen. "Wat Barcelona doet met Gaudi, dat willen wij ook doen met bijvoorbeeld Victor Horta", stelt Smet. "We beschikken over echte art nouveau-parels en het is aan ons om dat te tonen aan de Brusselaars en aan de rest van de wereld."

Meest gelezen