Satellite image ©2022 Maxar Technologies

IN BEELD - Satellietfoto's voor en na de verovering van Marioepol: kerkhof uitgebreid en nieuwe Russische militaire gebouwen

Nieuwe satellietfoto's van het Amerikaanse bedrijf Maxar tonen de huidige staat van de Oekraïense kuststad Marioepol, die al sinds mei in Russische handen is. Ook in maart - voor de verovering - nam Maxar foto's en uit de vergelijking blijkt duidelijk dat een deel van de stad vernietigd werd, maar dat er ook nieuwe Russische infrastructuur is opgedoemd.

De foto's aan de linkerzijde werden genomen door de satellieten van Maxar op 29 maart 2022, voor de inname van Marioepol twee maanden later. We zien hoe gebouwen in de stad verwoest werden, hoe het kerkhof in Marioepol gevoelig groter werd en hoe er plots nieuwe Russische militaire gebouwen opdoemden in de stad.

Op 16 maart, toen Marioepol nog niet in Russische handen was, werd het theatergebouw in de stad gebombardeerd. De foto van eind maart (links) toont de ravage die toen werd aangericht. Ondertussen zien we dat de ravage werd opgeruimd en dat er een groot beschermend schild rond het theater werd geplaatst.

Meest gelezen