Drie jaar werkloos? Dan moet een werkloze zijn uitkering verliezen, tenminste als hij een job of opleiding weigert.
Volledig scherm
PREMIUM
Drie jaar werkloos? Dan moet een werkloze zijn uitkering verliezen, tenminste als hij een job of opleiding weigert. © Getty Images

7 vragen over beperking van werkloosheidsuitkering in tijd. “Nu denken te veel mensen: of ik werk of niet, de overheid zorgt wel voor mij”

Wie na drie jaar werkloosheid niet ingaat op een jobvoorstel of een opleiding weigert, wordt ‘van den dop gegooid’. Met dat opmerkelijke voorstel gooit CD&V de knuppel in het hoenderhok, maar werkt het ook, zo’n beperking in tijd? Krijg je dan werkelijk niéts meer? En kan je nu ook al niet je werkloosheidsuitkering verliezen? Arbeidseconoom Stijn Baert legt uit. “Werklozen kunnen nog te vaak de schijn hoog houden door wel te solliciteren, maar dan op het gesprek duidelijk te laten blijken dat ze niet gemotiveerd zijn om te komen werken.”

230 reacties

  • Geert Van Daele

    1 jaar geleden
    Als Professor heeft de heer Baert ook het maximum pensioen, ik zou dus maar beter zwijgen als ik van hem was
  • peeters jos

    1 jaar geleden
    In andere landen lukt het wel, en zelfs sneller. België is weer speciaal? Ik herinner me een oud-premier die in de media zei dat we boven onze stand leven. Ik geloof hem.
  • linda Hofkens

    1 jaar geleden
    Begin al eens eerst met 70% van het huidige politieke bestel buiten te smijten, dan kunnen we beginnen praten over andere zaken maar het zal niet meer hoeven dan.
  • Marc Puystiens

    1 jaar geleden
    Invaliditeit zou bij sommigen ook beter eens herzien worden. Ken er verschillende die wel in staat zijn ol te werken, al was het maar als caissière of zelfd gewoon nu al hele dagen werken terwijl ze leven op onze nek.
  • San Pauwels

    1 jaar geleden
    Volgens berekeningen zouden dit jaar zo'n 100000 bedrijven hun activiteiten stopzetten, vooral in de voedings - en retailsector. Gaan ze vooral die werknemers een nieuwe job vinden? Politici hebben een gebrek aan realiteitszin. Het is crisis en dan zal het aantal vacatures alleen maar dalen, want de consumenten besparen. Er zijn enkel genoeg jobs voor IT'ers, ingenieurs, dokters, verpleeg-en zorgkundigen. Het probleem is dat niet iedereen in de wieg gelegd is om dergelijke jobs uit te oefenen.