Burgemeestersfront verzet zich tegen verplichte gemeentefusies: "Partijen moeten standpunt over fusies duidelijk maken vóór verkiezingen"

Burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans (Dorpspartij) wil met een burgemeestersfront een tegenaanval inzetten tegen verplichte gemeentefusies. "Het is tijd dat alle Vlaamse partijen kleur bekennen vóór de Vlaamse verkiezingen in mei 2024, zodat de kiezer duidelijk weet welke partij al dan niet hun dorp wil afschaffen", zegt hij.

Volgens Reekmans zijn heel wat burgemeesters het discours over verplichte gemeentefusies beu. Vrijwillige gemeentefusies zijn in Vlaanderen al mogelijk, maar die gaan hand in hand met "de valse bewering dat kleine gemeenten zich beter kunnen haasten om een fusiepartner te kiezen, omdat ze anders zouden verplicht worden te fuseren na 2030", zegt Reekmans.

De partijen moeten hun mening over gemeentefusies duidelijk maken vóór de verkiezingen van 2024

Peter Reekmans, burgemeester van Glabbeek

"Het is hoogtijd dat alle Vlaamse partijen kleur bekennen voor de Vlaamse verkiezingen in mei 2024, zodat de kiezer duidelijk weet welke partij al dan niet hun dorp wil afschaffen", zegt Reekmans. "Vandaag kennen we enkel het standpunt van CD&V en Vlaams Belang die tegen verplichte gemeentefusies zijn. Maar alle andere partijen blijven hier bewust vaag over uit angst voor de kiezer."

“We willen van het fusiedebat een belangrijk thema maken bij de Vlaamse verkiezingen in 2024. Dat is de enige manier om alle Wetstraatpartijen kleur te laten bekennen vóór de verkiezingen, zodat ze niet geniepig verplichte gemeentefusies na de verkiezingen kunnen gaan invoeren zonder dat de burgers hierover hun stem konden laten horen", benadrukt de burgemeester.

Reekmans vindt nog dat de kracht van een gemeente niets te maken heeft met de grootte ervan: "Belangrijker zijn de visie, inzet, daadkracht en bestuurskwaliteit van de bestuurders. De sleutel van goed bestuur ligt bij het politieke personeel van de gemeente, en niet bij de grootte."

Meest gelezen