Van "Ziet air fry uit, hé?" tot "Maak van uw kruis geen punt": kies mee de slechtste slogan van 2022

Deze week kunnen Vlamingen en Nederlanders voor de elfde keer stemmen op de slechtste Nederlandstalige slogan. "Maak van uw kruis geen punt, kom naar Het Kruispunt" of "Ziet air fry uit, hé?", welke kies jij?

Voor het elfde jaar op rij selecteerde een tienkoppige jury de "slechtste slogans" van 2022. Uit de strenge selectieprocedure is nu een shortlist van tien "slechte" slogans gekomen. Daaruit kunnen Vlamingen en Nederlanders een winnaar (of verliezer?) kiezen. Je kan nog tot donderdagochtend stemmen op sloganverkiezing.nl

Gek of geniaal

De jury die de shortlist ineenstak, bestaat uit tien Nederlanders uit de marketing- en communicatiewereld. Wat maakt een slogan nu juist "slecht" voor hen? Bijna geen enkel jurylid heeft het voor slechte woordgrappen en twee talen in een slagzin. Met "Ziet air fry uit, hé?" hoopt de Nederlandse frietproducent Beyerlander bijvoorbeeld meer diepvriesfrietjes voor airfryers te verkopen. "Een combinatie van Engels, Nederlands en Vlaams", zegt Tefke Van Dijck in "De nieuwe feiten". "Niet iedereen kan het waarderen. Het is een kwestie van smaak."

Ook rijm en uitgevonden woorden komen jaarlijks terug ziet Van Dijck. Stroopwafelfabrikant Kanjer probeerde hun merknaam om te vormen tot een werkwoord, al is de betekenis van het woord nog niet duidelijk: "Kanjer ons maar weer lekker mee op pad!" Voor jurylid Johan Koning gebeurt de selectie vooral op gevoel. Voor Reginald Verschoor is de lijn soms dun. "Geniaal en gek liggen heel dicht bij elkaar", schrijft hij op de website van de organisatie.

Ordinaire slogans vallen niet in de smaak. Vorig jaar won de Nederlandse Benny’s Vleesservice met "Mijn ballen wegen 130 gram!!". In 2020 kreeg de Vlaamse dierenrechtenorganisatie Gaia de gouden medaille met "Laat je poesje knippen voor ze begint te wippen". Dit jaar zitten er geen Vlaamse slagzinnen in de shortlist.

De tien slechtste slogans van 2022:

  1. "Met het hakken op de steen, gaan de dagen vrolijk heen!": Bruinstroop Natuursteen maakt en verkoopt gedenkstenen op maat.
  2. "Word E-lecterrific": Fietsenfabrikant Cortina verkoopt sinds kort ook elektrische fietsen.
  3. "Hopsaté naar De Beren": Keten van eetcafés De Beren.

4. "Maak van uw kruis geen punt, kom naar Het Kruispunt.": Het Kruispunt is een centrum voor fysio- en bekkenbodemtherapie.

5. "Kanjer ons maar weer lekker mee op pad!": Ik kanjer, jij kanjert, wij kanjeren? De Nederlandse fabrikant van stroopwafels Kanjer probeerde een werkwoord uit te vinden.

6. "Voetschimmel? Steek je middelteen op!": Mycosan, een geneesmiddel tegen voetschimmel. Het beeld erbij maakt het helemaal af.

7. "Wie Te Pas kent zoekt niet. Wie zoekt kent Te Pas niet.": Café Te Pas uit Amersfoort pakt uit met een filosofische slagzin. 

8. "Er vis er een jarig hoera hoera!": Visspeciaalzaak Van Vis. Een kleine kanttekening: ze vierden afgelopen jaar hun eerste verjaardag. 

9. "Vendrig werkt verfrissig": Dat laatste woord bevat geen typfout. Verkoper van werkkleding Vendrig vindt een nieuw woord uit. Alles voor het rijm, toch? 

10. "Ziet air fry uit, hé?": Nederlandse frietproducent Beyerlander verkoopt diepvriesfrietjes voor airfryers. 

BELUISTER - Het gesprek met Tefke van Dijck, organisator van de verkiezing, tijdens "Nieuwe feiten":

Meest gelezen