Weyts laat alle slachthuizen in Vlaanderen doorlichten door onafhankelijke instantie

Ben Weyts © Belga

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil alle slachthuizen in Vlaanderen laten doorlichten door een onafhankelijke instantie. Dat is een van de maatregelen die hij neemt in de nasleep van de wantoestanden in het slachthuis van Tielt.

Dat slachthuis zou intussen naar de Raad van State stappen om de beslissing van de minister aan te vechten om het slachthuis stil te leggen.

Er is de voorbije dagen veel gezegd en geschreven over de beelden van dierenmishandeling in het slachthuis van Tielt.

Minister Weyts liet meteen het betrokken slachthuis stilleggen. In antwoord op een interpellatie van Bart Caron (Groen) kondigde de minister van Dierenwelzijn nu een reeks extra maatregelen aan. “Zo komt er een volledige doorlichting van alle slachthuizen in Vlaanderen door een onafhankelijke instantie”, aldus Weyts.

Verder wil hij dat de voltijds functionaris voor dierenwelzijn, die verplicht is in de slachthuizen, in de toekomst een meer onafhankelijke positie krijgt. “Nu wordt die functionaris nog aangeworven door de exploitanten zelf. Het zou beter zijn dat die functionaris een meer onafhankelijke positie krijgt en in alle onafhankelijkheid kan rapporteren, zonder dat hij moet vrezen voor sancties van de exploitant”.

Volgens minister Weyts heeft het slachthuis in Tielt intussen al verschillende actieplannen voorgesteld. Maar die voorstellen blijven volgens de N-VA-minister “onvoldoende”. Bovendien blijkt dat de exploitant intussen ook naar de Raad van State wil stappen om de beslissing voor het stilleggen van de site aan te vechten.

Minister Weyts betreurt dat de exploitant ook die weg wil bewandelen. “Dat lijkt me een weinig productieve houding. De exploitant zal nu met een staalhard stappenplan moeten komen”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content