Nicolas Maeterlinck

Eerste gladheid veroorzaakt verschillende ongevallen en valpartijen, vooral in Gent: "Er is gestrooid, maar het moet beter", zegt schepen Watteeuw

Het heeft de voorbije nacht en vanmorgen op verschillende plaatsen in Vlaanderen gevroren. De eerste gladheid heeft tijdens de ochtendspits tientallen valpartijen veroorzaakt en verschillende auto-ongelukken. Vooral in Gent lagen verschillende wegen er spekglad bij. Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) geeft toe dat het strooien beter moet.

Geen lange files vanmorgen, maar het was wel erg opletten voor gladde wegen. "Vooral op bruggen en viaducten, verspreid over heel Vlaanderen, gebeurden deze ochtend verschillende ongelukken", zegt verkeersanker Hajo Beeckman. "Er zijn ook heel wat meldingen binnengekomen van de Fietsersbond over spekgladde fietspaden, vooral in de regio's Antwerpen en Gent."

In Gent kreeg de politie op korte tijd een 100-tal meldingen binnen van gladde wegen. "Dat zijn vooral algemene meldingen van bijvoorbeeld mensen die ons vragen om iemand te sturen naar de plaatsen waar het erg glad is", zegt Bart De Cocker van de Gentse politie. De politie kan dat doorgeven aan de strooidiensten. 

"Van die 100 zijn er 20 meldingen over valpartijen." Die berichten gingen over mensen die te voet waren gevallen, of met de fiets of step. "Daar is niet altijd tussenkomst van politie nodig, als het om louter medische zaken gaat." 

De lokale politie is in de ochtendspits bijgesprongen bij een 5-tal ongevallen die de wegpolitie moest afhandelen op de B401, de invalsweg naar Gent voor wie van de snelweg komt. Ook het tramverkeer lag een tijdje stil door bevroren bovenleidingen. Sinds 9 uur zou dat probleem wel zijn opgelost.

BEKIJK - "De wielen gingen onderuit en deze lag met de voeten omhoog", deze ochtend op de spoed van het AZ Middelares:

Videospeler inladen...

Spoeddiensten druk bezet

Ook op de spoeddiensten van de verschillende Gentse ziekenhuizen is het een pak drukker dan normaal. Spoedarts Bram Van Wynsberghe van het AZ Maria Middelares zag toen hij aan het werk ging al een rij mensen staan met verwondingen nadat ze uitgegleden waren. 

"Grote ongevallen zijn het niet, meestal kleine kneuzingen, maar er zijn toch heel wat mensen gevallen. Ik heb ondertussen al zeker een 15-tal mensen gezien, wat veel meer is dan op normale dagen. Het is zeker niet nodig om extra mensen op te roepen, maar het is wel druk."

"Strooizout weggespoeld"

"Onze strooidiensten zijn wel degelijk uitgerukt" zegt Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). "Gisterenavond rond 20 uur zijn onze ploegen aan de slag gegaan en ze hebben gestrooid tot half 4 vannacht. Maar het heeft daarna nog geregend, waardoor een groot deel van het zout werd weggespoeld."

De strooidiensten zijn vanochtend opnieuw uitgerukt, maar konden niet alle wegen op tijd ijsvrij maken, met verschillende valpartijen tot gevolg. "Het was duidelijk onvoldoende", geeft Watteeuw toe. "Ik heb intussen overleg gehad met de wegendienst en ja, het moet beter. We staan machteloos tegenover de weersomstandigheden, maar dit moet beter."

BEKIJK - Weerman Bram Verbruggen verklaart waarom fietspaden glad blijven ondanks het strooien:

Videospeler inladen...

Brugge

Ook in Brugge was het gevaarlijk glad. Een vrouw viel er in een beek nadat ze met haar fiets op een houten brugje was uitgegleden en haar fietszak uit het water probeerde te vissen. Ook de fietsersbrug aan het kruispunt van de Koning Albert I-laan met de Expressweg ter hoogte van Kinepolis werd tijdelijk afgezet omdat het er té glad was. Pas na strooiwerken kon de brug weer open. 

In Zuienkerke, bij Brugge, is een vrouw met haar auto van de weg geraakt. De hulpdiensten kwamen ter plaatse om haar uit haar wagen te helpen. Ze werd voor verdere verzorging afgevoerd naar het ziekenhuis.

In Zuienkerke moesten de hulpdiensten een 49-jarige vrouw die van de weg was gegleden uit haar auto helpen
Mathias Mariën

Het blijft erg koud

Vannacht wordt het nog wat kouder, met minimumtemperaturen tot -3 graden in het centrum en rond het vriespunt aan zee. Ook de nachten daarna blijft het kwik rond het vriespunt schommelen. Zondag kan er lokaal een sneeuwbui vallen. Vanaf dinsdag wordt het nog kouder, met 's nachts minima tot -6 graden. Het blijft dus nog zeker een week opletten voor gladde wegen.  

Meest gelezen