Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld).
Volledig scherm
Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). © Photo News

Voorakkoorden bij lokale verkiezingen voortaan ongeldig: “De verkiezingsuitslag en niet het voorakkoord zal bepalen wie in de coalitie zetelt”

De Vlaamse regering wil komaf maken met de praktijk van voorakkoorden bij de lokale verkiezingen. Wie na de gemeenteraadsverkiezingen een coalitie wil vormen, zal verplicht worden een modelakte te gebruiken voor de voordracht van burgemeester en schepen. Die modelakte wordt pas vrijgegeven op de dag van de verkiezingen.

43 reacties

  • MYRIAM DE NEEF

    1 jaar geleden
    Ook gedaan dan met het cordon op vlaams belang Mr Somers dat is democratie.
  • jan gorissen

    1 jaar geleden
    Als pastoorke Somers iets bedenkt zou ik met argusogen de situaties bekijken en vooral, nàkijken. Als hij er zelf geen voordeel in ziet, geen regeling!
  • eduard gerckens

    1 jaar geleden
    Heeft heel zijn leven in Mechelen niets anders gedaan dan voorakkoorden maaken. Was anders nu geen burgemeester meer..
  • Wim Van de wiele

    1 jaar geleden
    Open Vld moet dan als huidige kleine partij consequent zijn en in 2024 de handdoek in de ring gooien, want zij zullen geen recht van spreken meer hebben als ze verder doen zoals ze nu bezig zijn.
  • Peter Beeckman

    1 jaar geleden
    Hilarisch, we gaan de mensen meer macht geven. In de praktijk dus eerst een toneeltje over het waarom men niet wil samenwerken, daarna gewoon als verliezers samenklitten volgens de eerder gemaakte afspraken. Je zou pas geloofwaardig overkomen als de grootste partijen VERPLICHT dienen samen te werken, wil men niet samenwerken dan gaan de zetels automatisch naar de ander grootste partijen zodat hun meerderheid behouden blijft. Maar ja, dan schiet OVLD zich in het eigen been!