Direct naar artikelinhoud
NieuwsBpost

Dirk Tirez niet langer topman van bpost

Dirk Tirez niet langer topman van bpost
Beeld Bpost

Dirk Tirez is niet langer de CEO van bpost. De Raad van Bestuur van het bedrijf en Tirez zelf hebben in onderling overleg beslist om de samenwerking stop te zetten. Tirez zal meewerken aan het lopende onderzoek naar mogelijke wanpraktijken rond de concessie voor de krantendistributie.

De handel in het aandeel van bpost werd deze middag geschorst in afwachting van de publicatie van een persbericht.

Tirez’ positie was onhoudbaar geworden door het onderzoek naar mogelijke wanpraktijken rond de concessie voor de krantendistributie. Eind oktober zette hij al tijdelijk een stap opzij. Bpost benadrukt in een persbericht dat het onderzoek bijzonder grondig gevoerd wordt, en dat ze “tot op het bot” gaan.

“We zien de ernst van de situatie in en beseffen dat het vertrouwen van onze klanten en medewerkers kan geschaad zijn door deze onthullingen”, zegt Audrey Hanard, voorzitster van de raad van bestuur. “Maar het is precies om de waarden waar bpost en zijn medewerkers voor staan te beschermen dat we vastberaden zijn om dit tot het bot uit te spitten. Ondertussen nemen we de nodige maatregelen om het bedrijf door deze crisis te loodsen. Onze voornaamste doelstelling bestaat in het verzekeren van de continuïteit van onze diensten.”

Bpost start een zoektocht naar een nieuwe CEO, meldt het nog. “Philippe Dartienne, CEO ad interim, zal focussen op de vlekkeloze uitvoering van de eindejaarspiek.”

De Sutter: ‘Tot op het bot gaan om elke vorm van ontoelaatbaar gedrag bloot te leggen’

“Opnieuw problemen bij de top is de zoveelste klap voor de postbodes en hun collega’s die opnieuw hun bedrijfsleider zien vertrekken en dat voor de drukste weken van het jaar”, reageert minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen).

De Sutter vindt het onbegrijpelijk dat er ontoelaatbare praktijken hebben plaatsgevonden bij bpost onder de leiding van Dirk Tirez. “Een bestuurder van bpost is een bestuurder van een overheidsbedrijf en dan moet je net het goede voorbeeld geven. Uit de analyse van de raad van bestuur maak ik op dat dit niet het geval was waardoor er voor hem geen toekomst meer is bij bpost”, klinkt het.

“Tirez had de opdracht om de rust aan de top te doen wederkeren en het bedrijf verder te transformeren, maar opnieuw worden we geconfronteerd met wantoestanden.”

“Ik sta resoluut aan de kant van de bestuurders die kiezen voor klare wijn, die tot op het bot willen gaan om elke vorm van ontoelaatbaar gedrag bloot te leggen en elke steen willen omdraaien in het intern en extern onderzoek dat loopt naar deze kwestie.”