Wolf doodgereden in Limburg: "Welkom Wolf" dreigt met rechtszaak tegen Vlaamse overheid om wolf beter te beschermen

Welkom Wolf/Landschap vzw dreigt ermee een rechtszaak te starten tegen de Vlaamse overheid, omdat Vlaanderen te weinig zou doen om wolven te beschermen. Vanmorgen nog is een wolf doodgereden op de N74 in Hechtel, in Limburg. Onderzoek zal nu moeten uitwijzen of het gaat om een van de welpen van de roedel wolven die in de buurt woont.

Er is vanmorgen een wolf omgekomen bij een vermoedelijke aanrijding op de noord-zuidverbinding op het grondgebied van Hechtel-Eksel. Vermoedelijk gaat het om een van de welpen, maar dat zal uit verder onderzoek moeten blijken. Het kadaver is geruimd door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). 

Via een autopsie en DNA-analyse kan achterhaald worden hoe oud het dier was. "Maar het gaat wellicht om een welp van de roedel Hechtel-Eksel", zegt Jan Loos van het platform Welkom Wolf van natuurvereniging Landschap. "De welpen zijn nu 7 à 8 maanden oud en hebben het minst ervaring met het oversteken van wegen, dus de kans is groot dat het effectief om een welp gaat." 

Het is niet de eerste keer dat op de noord-zuidas een wolf om het leven komt. Jan Loos kan in een gesprek met VRT NWS maar moeilijk zijn frustratie verbergen, en wil dat de overheid ingrijpt: "Het is een bekend knelpunt. Het gaat trouwens niet enkel om dat knelpunt, ook andere zijn in kaart gebracht. De oversteekplekken zijn perfect gekend."

Volgens Loos zijn er goedkope en eenvoudige oplossingen om te voorkomen dat wolven overreden worden, zoals eco-rasters aan de kant van de weg waar wolven niet voorbij kunnen. Die kunnen de dieren dan leiden naar verkeersluwere wegen en bruggen waar ze veiliger de weg kunnen oversteken. "Maar daar is zelfs nog geen aanzet toe gegeven, zegt Loos. 

Hij wijst naar het Agentschap Wegen en Verkeer en de bevoegde minister Lydia Peeters (Open VLD) voor mogelijke maatregelen, maar daar zou er volgens hem niets bewegen. Loos wil het hier niet bij laten: "Als Vlaanderen niet snel maatregelen neemt, komt er een rechtszaak", zegt hij. 

"Overheid heeft de plicht om wolven te beschermen"

"De wolf is een Europees beschermde soort", gaat Loos voort. "Burgers, maar ook overheden hebben de plicht om die soort te beschermen. Als dan met name de overheid faalt door niet de noodzakelijke maatregelen te voorzien om de wolven in leven te houden, hebben we geen andere optie meer dan het voor de rechter te gaan afdwingen."

Volgens Loos neemt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wél maatregelen voor de wolf, maar minister Peeters dus niet. Op die manier zou ze dus verzaken aan de zorgplicht voor een beschermde diersoort. Loos noemt het een "voorbeeldcase" voor Europese beschermde diersoorten als het tot een proces komt. 

Het eerste verkeersslachtoffer onder de wolvenpopulatie was wolf Roger in maart 2018 in Opoeteren.

BEKIJK - Het verslag over de doodgereden wolf in het "VRT NWS Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen