©  Shutterstock

Waarom heb je statisch haar bij vrieskou en wat kun je eraan doen? De tips van BV-kapper Jochen Vanhoudt

De vrieskou zorgt niet alleen voor last met de auto, ook onze look kan eronder lijden. Herkenbaar allicht: als de temperatuur onder nul zakt, gaan je haartjes rechtop staan. Hoe komt dat? En vooral: hoe houd je een statisch kapsel in bedwang? BV-kapper Jochen Vanhoudt deelt zijn advies.

Hanne Vandenweghe

Koude lucht, zoals die waar we deze week mee geconfronteerd worden, is erg droog. Hoe lager de luchtvochtigheid, hoe stugger je haar en hoe groter de kans op statische elektriciteit. Voor sommigen is een coupe met springende haartjes dan het vervelende gevolg. “Mensen met fijn haar, droog haar en krullen ondervinden het meest last van statische elektriciteit: hun lokken zijn licht en gaan makkelijker zweven. Dik of sluik haar valt van nature gladder”, zegt Jochen Vanhoudt. Eerste hulp bij een ongewenst Einstein-kapsel? “Een druppeltje olie op de lengtes kan helpen om de invloed van de droge lucht te beperken”, zegt de expert. “Het haar stylen met de platte tang houdt pluisjes ook in toom.”

LEES OOK:

Verder is het geen overbodige luxe om een haarborstel mee te nemen in je handtas. “Ga voor een exemplaar met varkenshaar. Die is het zachtst voor je lokken. Pluspunt: dankzij de echte haartjes krijg je minder statische elektriciteit. Heb je krulhaar? Borstel het dan bij voorkeur nat om pluis te voorkomen.” Absoluut niet doen: het haar gewoon bevochtigen met wat water, want dan raakt het helemaal uit model.

Statische stofjes

Draag je in dit weer een hippe pet of muts? Prima, dan zie je geen statische elektriciteit … Maar let op als je ze weer afzet. “Houd er bij de keuze van een hoofddeksel altijd rekening mee dat je kiest voor een hoed, muts of pet uit natuurlijke materialen. Denk aan een wollen ontwerp of een exemplaar dat aan de binnenkant afgewerkt is met zijde. Deze stoffen zijn zachter voor je haar dan synthetische varianten. Je haar zal minder uitdrogen en je krijgt minder wrijving, waardoor de kans op statische elektriciteit verkleint.”

Vanhoudt raadt aan om synthetische stoffen en materialen, van plastic kam tot kap, zo veel mogelijk te mijden om statisch haar te voorkomen. En volgend jaar kun je gewoon preventief te werk gaan als extraatje. “Na de zomer is je haar sowieso droger. Daarom is het elk najaar belangrijk om het voor te bereiden op de koudste maanden. Dat kan perfect met een rijkere shampoo en dito conditioner. Gebruik deze producten tot je merkt dat je haar sneller vet wordt. Vervolgens kun je weer overschakelen op je vertrouwde gamma. Word je ’s winters nog altijd heel fel geplaagd door het fenomeen, dan kan een keratinebehandeling je coupe maandenlang glad houden. Ongeacht de weersomstandigheden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer