Het hackerscollectief Play wist vorige week het slot van het volledige Antwerpse IT-systeem te ontgrendelen en eist nu losgeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Het hackerscollectief Play wist vorige week het slot van het volledige Antwerpse IT-systeem te ontgrendelen en eist nu losgeld. © REUTERS

Betalen? Zelfs al zijn dat mogelijk miljoenen. Of niet betalen en riskeren dat gegevens op straat liggen? Wat stad Antwerpen kan doen nu hackers hen chanteren

“Wees maar zeker dat de hackers van de stad Antwerpen enkele miljoenen euro als ‘losgeld’ zullen eisen.” Dat zegt expert Inti De Ceukelaire nu bekend raakte dat het Antwerpse stadsbestuur nog tot 19 december de tijd krijgt om het hackerscollectief Play te betalen. Die ging vorige week met 557 gigabyte (!) gegevens aan de haal. Wat kan Antwerpen doen? Wat kunnen die hackers eigenlijk met al die gegevens aanrichten? En valt er te onderhandelen over de prijs?

131 reacties

  • Jos Peulen

    1 jaar geleden
    de val van de muur en de mondialisering zijn de grootste vergissingen. politie en overheids instanties moeten aparte beveiligde lijnen hebben die enkel door hun toegangelijk zijn. iets opvragen bij de gemeente hoeft niet perse binnen de minuut beschikbaar zijn, gegevens offline houden en online doorgeven via mail of een ander medium zodat bij inbraak een zeer beperkt aantal gegevens beschikbaar zijn
  • Bruno Vermeire

    1 jaar geleden
    En als er betaald moet worden zal het doorgeschoven worden via een omweg naar Nationale Regering en betalen we allemaal, ofwel zullen Antwerpse Megalomane Bouwwerken een beetje later af zijn. Of zijn er nog andere mogelijkheden ?
  • Joke Kay

    1 jaar geleden
    Heb al jaren een IT bedrijf gespecializeerd in netwerken. Wat mij altijd verbaast heeft is dat de bedrijven het vertikken van hun informatie te beschermen. Ik leg steeds uit dat het noodzakelijk is maar krijg bijna altijd als antwoord: "Dat gaat ons niet overkomen!".
  • Ronny ceunen

    1 jaar geleden
    Ik vrees een beetje dat we nog maar in het beginstadium zitten van wat ons nog allemaal te wachten staat ...
  • Marc Spandel

    1 jaar geleden
    Het grappige is, dat 'gewone' pc- gebruikers (normaal gezien) preventief regelmatig gebruik maken van backup van data en klonen van schijven die 'EXTERN' bewaard worden, voor herstelling in noodgevallen. Dat 'gespecialiseerde' serversystemen voor 'gevoelige' data geen dergelijke preventie toepassen... kan ik niet in komen.