Iga Swiatek  ©  AP

Swiatek verkozen tot WTA Speelster van het Jaar, geen dubbeltrofee voor Elise Mertens

Iga Swiatek (21) is verkozen tot Speelster van het Jaar door de WTA. Dat heeft de organisatie voor professionele tennisspeelsters maandag bekendgemaakt. De Poolse, het nummer 1 van de wereld, krijgt voor het eerst deze onderscheiding nadat ze in 2020 werd uitgeroepen tot Belofte van het Jaar. 

Maarten Delvaux
Bron: BELGA

Iga Swiatek won dit seizoen acht toernooien, waarvan zes op een rij. Ze schreef in 2022 met Roland Garros en de US Open twee grandslamtoernooien op haar naam. Verder was ze dit jaar de beste op de WTA 1000-toernooien van Doha, Indian Wells, Miami en Rome, en de WTA 500-toernooien van Stuttgart en San Diego. De Poolse triomfeerde in 67 matchen, ze boekte 37 opeenvolgende zeges.

In het dubbelspel was Elise Mertens samen met de Russin Veronika Kudermetova genomineerd. Hun eindzege op de WTA Finals woog echter niet op tegen de drie grandslamtitels (Australian Open, Wimbledon en US Open) van het Tsjechische duo Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova, die voor het tweede jaar op rij tot laureaten werden uitgeroepen. 

Elise Mertens (R) en Veronika Kudermetova  ©  AFP

De Braziliaanse Beatriz Haddad Maia (26), 15e op de wereldranking, boekte de meeste progressie dit jaar. De Belofte van het Jaar is de 20-jarige Chinese Zheng Qinwen (WTA 27). De 35-jarige Duitse Tatjana Maria (WTA 70) kreeg de trofee voor ‘Comeback’ van het Jaar. David Witt, trainer van de Amerikaanse Jessica Pegula, derde van de wereld in het enkelspel en zesde van de wereld in het dubbel, werd aangeduid als Coach van het Jaar.

Leden van de WTA en de gespecialiseerde pers waren stemgerechtigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer