Nieuwe huiszoekingen in Europees Parlement in corruptieschandaal: “Honderdduizenden euro’s in beslag genomen”

©  AP

In het onderzoek naar corruptie bij het Europees Parlement zijn maandag opnieuw huiszoekingen uitgevoerd in het Europees Parlement. Zondag werden ook huiszoekingen uitgevoerd in Italië en intussen werd al ongeveer één miljoen euro in beslag genomen. In het onderzoek zijn vier personen onder aanhoudingsbevel geplaatst. Zij verschijnen woensdag voor de raadkamer, meldt het federaal parket. De Europese fractie S&D schorst intussen PS’er Marc Tarabella, terwijl Marie Arena (PS) tijdelijk een stap opzij moet zetten.

wver, jvt

Sinds het begin van de operatie werden in het totaal 20 huiszoekingen verricht, waarvan 19 in privéwoningen en in de kantoren van het Europees Parlement. Ook in Italië vonden huiszoekingen plaats. Enkele honderdduizenden euro’s werden op drie verschillende plaatsen in beslag genomen: 600.000 euro in de woning van één van de verdachten, verscheidene honderdduizenden euro’s in een koffer in een Brusselse hotelkamer en ongeveer 150.000 euro in een appartement dat aan een lid van het Europees Parlement toebehoort.

LEES OOK. Tassen vol cash en Orban die lacht in z’n vuistje: dit moet je weten over corruptieschandaal in het Europees Parlement (+)

Sinds vrijdag zijn de computers van tien parlementaire medewerkers bevroren om te voorkomen dat er gegevens zouden verdwijnen die van belang kunnen zijn voor het onderzoek. “Het doel van de huiszoeking in het Europees Parlement was de inbeslagname van deze gegevens”, meldt het parket.

Tarabella geschorst

In een persbericht zegt de fractie van Socialisten & Democraten (S&D) intussen dat ze geschokt is door de onthullingen. De fractie neemt enkele maatregelen. Leden tegen wie een onderzoek loopt, worden geschorst. Dat betekent dat Tarabella en ook twee Italiaanse parlementsleden worden geschorst omdat ze voorwerp zijn van het onderzoek.

S&D-leden die parlementaire medewerkers hebben die worden onderzocht, moeten tijdelijk een stap terugzetten. Zo mag Arena geen functies meer uitoefenen, omdat haar assistent betrokken is bij onderzoek. Arena is voorzitter van de commissie mensenrechten. Eva Kaili, de Griekse vicepresident van het Europees Parlement die is aangehouden, wordt geschorst door de fractie.

Vier personen aangehouden

Afgelopen weekend zijn vier personen aangehouden in het onderzoek naar corruptie door Qatar in het Europees Parlement. Ze worden beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen van geld en corruptie. Kaili is de opvallendste naam. Ook haar Italiaanse partner en parlementair medewerker Franceso G. en ex-Europarlementslid Antonio Panzeri (67) zijn aangehouden.

Zaterdagavond vielen de speurders ook nog binnen bij PS-Europarlementslid Marc Tarabella. Die was in 2015 nog een hevige tegenstander van de toekenning van het WK aan Qatar, maar milderde de jongste maanden zijn toon. Tarabella werd niet aangehouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen