Belgische vissers mogen meer kabeljauw en wijting vissen in 2023, maar minder tong en pladijs

©  Marc Herremans - Corelio

De Belgische vissers mogen volgend jaar meer kabeljauw en wijting vissen in de Noordzee, maar minder pladijs en tong in de westelijke wateren. Dat is dinsdag beslist op een Europese ministerraad, laat Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V), die de onderhandelingen voor België leidde, weten.

jvh
Bron: BELGA

Elk jaar in december wordt er op Europees niveau beslist hoeveel vis de verschillende lidstaten het volgende jaar in de verschillende zeegebieden mogen opvissen. Dinsdagochtend vroeg werd een akkoord bereikt. Tijdens deze raad werd ook een princiepsakkoord met het Verenigd Koninkrijk bereikt over de vangstmogelijkheden in 2023.

Een en ander legt vast dat er volgend jaar in het Bristolkanaal evenveel tong opgevist mag worden als in 2022. Ook de mogelijkheden voor het vissen van roggen in de Noordzee blijven op peil. De vangstrechten voor kabeljauw in de Noordzee stijgen. En ook de mogelijkheden voor het vissen op schelvis en wijting in de Noordzee nemen volgend jaar toe, net als voor zeeduivel in de westelijke wateren en tong in de golf van Biskaje. Wel kan er minder pladijs gevist worden in het Bristolkanaal en ook voor tong in de Ierse Zee en in het westelijk deel van het Kanaal nemen de mogelijkheden af.

“Het waren moeilijke onderhandelingen, zeker omdat onze Belgische vissers sinds het verlies van vangstrechten als gevolg van de Brexit weinig toegang hebben tot alternatieve visgronden. Daarom was het behouden van de leefbaarheid van de vloot mijn prioriteit tijdens deze Europese ministerraad”, zegt minister Crevits. 

Ze voegt daar aan toe de Europese Commissie de komende maanden op haar expliciete vraag zal inzetten op het versterken van de ruilmogelijkheden met het Verenigd Koninkrijk. “Ook zal de Commissie nagaan hoe de leefbaarheid van de Belgische vloot kan gegarandeerd worden via steunmaatregelen. Maar we hebben zeker voldoende vangstmogelijkheden zodat ieder nog een lekkere tong, pladijs of rog kan eten”, aldus nog Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen