Nood aan comfortfood bij dit koude weer? Deze 5 maaltijdsoepen met pasta, kaas en worstjes verwarmen je
Twijfel je met dit koude weer tussen een verwarmende curry, een stoofpotje of een ovenschotel? Dan krijg je al die wensen met deze 5 recepten voor maaltijdsoepen van foodblogger Elise Van de Poele allemaal tegelijkertijd op tafel. Verse soep is niet per se een tussendoortje, voorgerecht of extraatje bij oud brood. Deze soepen bevatten worstjes, pasta, gnocchi of zelfs kaas: daar krijg je iedereen warm mee bij deze temperaturen.
Optie 1: bloemkoolsoep met gebakken worstjes
“De pittige merguezworstjes passen helemaal in de zachte, romige bloemkoolsoep.”
Bereidingstijd: 35 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 ui
• 1 teentje knoflook
• 1 preiwit
• ½ bloemkool
• olijfolie
• peper en zout
• 1 kl garam masala
• 1 l kippenbouillon (of 2 bouillonblokjes en 1 liter water)
• 250 g merguezworstjes
Zo maak je het
Pel en snipper de ui. Pel en plet de knoflook. Snijd het preiwit in ringen. Hak de bloemkool grof.
Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot en stoof de ui, knoflook en prei gedurende 4 minuten aan. Voeg de bloemkool toe en roerbak 5 minuten. Kruid met garam masala en peper en zout.
Blus met de bouillon en laat afgedekt 15 minuten koken. Mix fijn en kruid bij met peper en zout. Hou warm.
Duw het vlees uit de worstjes en bak gaar en goudbruin in een scheutje olijfolie.
Garneer de soep met stukjes worst en een beetje olie uit de pan.
Tip: Ook erg lekker met gebakken chorizo of spek!
Optie 2: tortellinisoep met prei, curry, kokosmelk en pastinaak
“De tortellini maken van deze voedzame en smaakvolle soep een perfect avondmaal!”
Bereidingstijd: 35 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 sjalot
• 3 dikke preiwitten
• 2 pastinaken
• olijfolie
• 2 kl currypoeder
• peper en zout
• 1 l kippenbouillon
• 250 ml kokosmelk
• 250 g tortellini (gevulde
pasta naar keuze)
Zo maak je het
Pel de sjalot en snijd in reepjes. Halveer de preiwitten, spoel ze en snijd in halve ringen. Schil de pastinaken en snijd in stukken van 2-3 centimeter.
Verhit een scheutje olijfolie en stoof de sjalot en prei zacht. Kruid met currypoeder en peper en zout.
Voeg de pastinaken toe, roerbak 1 minuut en blus met de bouillon. Laat 15 minuten zachtjes koken.
Voeg de kokosmelk en tortellini toe en laat nog 2 minuten koken.
Kruid bij met peper en zout en serveer meteen.
Indien je de soep op voorhand wil maken, kan je de tortellini het best pas toevoegen kort voor het serveren.
Tip: Ook lekker met pompoen, knolselder of zoete aardappel.
Optie 3: romige champignonsoep
“Een op-en-top herfstgerecht”
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 ui
• 1 rode paprika
• 500 g kastanjechampignons
• olijfolie
• 2 teentjes knoflook
• snuf gerookt paprikapoeder
• 2 laurierblaadjes
• ½ kl oregano
• ½ kl tijm
• peper en zout
• 1 l groentebouillon
• 120 ml plantaardige room
• 250 g diverse boschampignons
Zo maak je het
Pel en snipper de ui fijn. Ontpit de paprika en snijd in stukken. Snijd de kastanjechampignons in tweeën of vieren.
Verhit een scheutje olijfolie en stoof de ui, 1 teentje knoflook en de paprika gedurende 5 minuten op een zacht vuur. Voeg de kastanjechampignons toe en roerbak enkele minuten.
Kruid met gerookt paprikapoeder, laurierblaadjes, oregano, tijm en peper en zout. Blus met de bouillon en laat 20 minuten zachtjes koken.
Verwijder de laurierblaadjes, voeg de room toe en mix fijn. Kruid bij met peper en zout en hou warm.
Pel en plet het andere teentje knoflook. Verhit een scheutje olijfolie en roerbak op een hoog vuur de boschampignons en knoflook gaar. Kruid met peper en zout.
Serveer de soep met de gebakken boschampignons.
Tip: Laat een beetje rijst meekoken als je graag koolhydraten bij de soep wil.
Optie 4: groenekoolsoep met gnocchi en kaas
“Een soep bomvol vitaminen, smaken en structuren.”
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 ui
• 2 dikke wortels
• 1 preiwit
• ¼ groenekool
• olijfolie
• peper en zout
• 1 kl baharat of garam masala
• 1 laurierblad
• 1 l bouillon (kip, groente of rund) • 300 g gnocchi
• 120 g gemalen kaas naar keuze (Brugge, Postel ...)
Zo maak je het
Pel en snipper de ui fijn. Schil de wortelen en snijd in plakjes. Snijd het preiwit in ringen. Hak de groenekool grof.
Verhit een scheutje olijfolie en stoof de ui, wortelen en preiwit zacht. Kruid met peper en zout. Voeg ⅔ van de groenekool toe en roerbak nog enkele minuten.
Kruid met baharat en laurierblad en blus met de bouillon. Laat alles 15 minuten zachtjes koken. Verwijder het laurierblad en mix de soep fijn.
Voeg de gnocchi toe en laat enkele minuten koken tot de gnocchi zacht zijn.
Snijd de overgebleven groenekool iets fijner en roerbak kort op een hoog vuur goudbruin, kruid met peper en zout.
Garneer de soep met de geraspte kaas en gebakken groenekool.
Tip: De groenekool kan je vervangen door boerenkool of palmkool.
Optie 5: vissoep
“Een feestelijke vissoep, klaar in een mum van tijd!”
Bereidingstijd: 35 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 ui
• 3 teentjes knoflook
• 1 grote of 2 kleine venkels
• olijfolie
• 50 ml witte wijn of Noilly Prat
• 400 g gepelde tomaten in blokjes (uit blik)
• 1 l visbouillon of kippenbouillon
• peper en zout
• 400 g stevige visfilet naar keuze
Zo maak je het
Pel de ui en snipper fijn. Pel en plet de knoflook. Snijd de venkel in fijne reepjes of blokjes.
Verhit een scheutje olijfolie en stoof de ui, knoflook en venkel zacht. Blus met de witte wijn of Noilly Prat en laat inkoken.
Voeg de tomaten en bouillon toe en laat 30 minuten zachtjes koken. Kruid bij met peper en zout.
Snijd de vis in stukken (5 cm). Breng de soep aan de kook, voeg de stukjes vis toe, dek af en zet de pan van het vuur. Laat enkele minuten rusten.
Maak je de soep op voorhand, warm de vis dan pas kort voor het serveren mee op.
Tip: Voeg samen met de tomaten ook stukjes (zoete) aardappel toe en je hebt een uitgebreide maaltijd!
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom appelsap in zoveel producten gebruikt wordt (zelfs in voeding waarin je het niet verwacht)
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
Rare geur in je herbruikbare waterfles? Dat ligt misschien aan hoe (vaak) je die schoonmaakt
Iedereen heeft wel een herbruikbare drinkfles in de kast staan. Ze zijn praktisch, verminderen de hoeveelheid plastic afval en helpen ons voldoende water te drinken. Maar zijn ze wel hygiënisch? En hoe was je ze het best uit? Microbioloog Tom Coenye en Liesbeth Verboven van het Poetsbureau Part of Glowi beantwoorden zes vragen. -
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
Spaargids.be
Houdt jouw spaarrekening op te bestaan? “Opgebouwde voordelen neem je mee naar nieuwe rekening”
-
Zo maak je je kip even lekker als bij de Chinees (en waarom dat écht de moeite is)
Wie in een Chinees restaurant als eens kip heeft besteld, weet: zo mals als daar krijg je de kip thuis nooit. Hoe komt dat en hoe kan je die zelf even lekker klaarmaken? HLN-chef Jelle Beeckman verklapt het geheim van zo’n smaakvol en mals kipgerecht, en deelt zijn favoriete recept. “Dit is echt een wereld van verschil.” -
vtwonen
Schoonmaken met scheerschuim? Voor deze tien plekken - van de oven tot het toilet - is het een tovermiddel
Wist je dat scheerschuim een prima poetsmiddel is? Het mag dan niet zo’n alledaags schoonmaakproduct zijn, dat maakt het zeker niet minder efficiënt. Dit wondermiddel is bij de meesten wel in huis te vinden, dus je kunt er meteen mee aan de slag: vtwonen.be vertelt welke plekjes je er allemaal mee onder handen neemt. -
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)