Laatste zes zusters in klooster van Herkenrode verhuizen naar een woonzorgcentrum in Hasselt

De komende maanden verlaten de zusters Kanunnikessen van het Heilig Graf het klooster op de abdijsite van Herkenrode, in Kuringen. De laatste zes zusters, tussen 86 en 93 jaar, verhuizen naar een woonzorgcentrum in Hasselt. Zo komt er een einde aan het religieuze leven op de historische site. Op kerstdag zal in de kloosterkerk de laatste viering voor het publiek plaatsvinden. 

Toerisme Vlaanderen werkt sinds begin dit jaar, samen met de vzw Herita, aan een nieuwe toekomst voor de abdij van Herkenrode. Zo krijgt Herita vanaf 2023 de site in erfpacht en zal ze de toekomstplannen in de praktijk omzetten. Die plannen vertrekken vanuit de unieke ziel en rijke geschiedenis van de abdij.

“We zijn erkentelijk dat er een goede oplossing is en dat er zorgzaam wordt omgegaan met de locatie”, zegt zuster Hannah. “De zusters mochten weliswaar in hun vertrouwde omgeving blijven, maar organisatorisch werd het moeilijk voor hen. Het klooster is een groot gebouw met trappen en vraagt bovendien veel onderhoud. Ondanks de goede zorgen van de zes personeelsleden en de talrijke vrijwilligers drong een definitieve oplossing zich op."

Gastvrije plek

De zusters Kanunnikessen van het Heilig Graf kochten in 1972 de historische gebouwen en het abdissenkwartier van de voormalige cisterciënzerinnenabdij in Herkenrode. Ze openden er onder meer een bezinningscentrum. Dat was tot 2012 een begrip in Limburg. In die jaren verbleven er 24 zusters. Midden jaren 1980 lieten de zusters er het huidige klooster en de moderne kloosterkerk optrekken. 

Toekomst

Met de opheffing van het klooster op de Herkenrodesite blijven er in Vlaanderen nog twee priorijen over die deel uitmaken van de internationale associatie van de orde van reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf.

In de abdijen van Tongerlo en Brugge verblijven respectievelijk 19 en 16 zusters. “Ook daar denken we na over de toekomst, maar als internationale orde moeten we het bredere verhaal durven te blijven zien”, besluit zuster Hannah. "In tegenstelling tot het verouderingsverhaal van westerse gemeenschappen zien we het religieuze leven in onze Afrikaanse stichtingen groeien, en daar zijn we blij om."

Laatste misviering op kerstdag

"We beseffen dat het nieuws over Herkenrode hard aankomt", zegt zuster Hannah. "Bij de zusters zelf, maar ook bij de talrijke kerkgangers die hier wekelijks naar de viering kwamen. Op kerstdag wordt hier de laatste viering opgedragen. Dat zal een emotioneel moment worden."

Meest gelezen