Aan de inspecteurs kent de Tongerse rechter schadevergoedingen tussen 300 en 750 euro toe. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Bilzense vrouw krijgt 18 maanden cel omdat ze volledig door het lint ging tijdens arrestatie

Bilzen -

Een vrouw uit Bilzen krijgt 18 maanden cel voor extreme weerspannigheid tegenover vijf inspecteurs. De vrouw moest volgens de raadsman van de agenten twee kalmeerspuiten krijgen.

Shauni Deferm

Op 10 juni 2021 kreeg de politiezone Bilzen een telefoontje met de melding dat ze een kijkje moesten gaan nemen aan de woning van de beklaagde. De 20-jarige vrouw ging volledig door het lint en sloeg, stampte en spuwde naar de agenten. De politiemensen waren genoodzaakt om de vrouw te boeien aan handen en voeten en haar zo in de combi te tillen. Maar zelfs met handboeien om, ging ze als een wilde tekeer. Ze trok een mondmasker van het gezicht van een van de inspecteurs en bespuwde hem met bloed.

Eenmaal op het commissariaat was de vrouw nog altijd niet bij zinnen gekomen. “De ambulance werd opgeroepen om haar valium toe te dienen. Vijf inspecteurs moesten haar in bedwang houden om een kalmeerspuit te kunnen zetten. De eerste werkte niet eens, dus kreeg ze er twee”, zo sprak de advocaat van de betrokken inspecteurs tijdens de behandeling van de zaak. “Uiteindelijk heeft ze nog overgegeven in haar cel.”

Gebrek aan respect

Volgens de raadsman raakten vier agenten gewond. “Ze hadden blauwe plekken, schaafwonden en ze liepen risico op Corona. Mevrouw is een gekende druggebruikster dus de agenten hadden ook schrik voor andere ziektes.” Aan de inspecteurs worden schadevergoedingen tussen 300 en 750 euro toegekend. De politiezone krijgt een bedrag van 288 euro, gelijk aan de kosten voor het reinigen van de cel.

De vrouw kwam volgens de aanklager nooit opdagen voor verhoor en ook tijdens de behandeling van de zaak liet ze verstek gaan. De Bilzense werd woensdag veroordeeld tot een effectieve celstraf van achttien maanden en een geldboete van 800 euro. “De gepleegde feiten zijn ernstig en getuigen van een gebrek aan respect voor het openbaar gezag en voor andermans fysieke en psychische integriteit”, oordeelde de rechter in het vonnis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer