Facebook verwijdert haatvideo met meer dan 60 miljoen views na melding VRT-reeks "Fake news & ik"

Het sociale netwerk Facebook heeft een filmpje uit India dat al zeker 60 miljoen keer is bekeken, offline gehaald na melding in het VRT-programma "Fake News & ik". In het filmpje is te zien hoe een Hindoepriester oproept om moslims uit te roeien. Het filmpje dateert al van 2019 en druist in tegen de regels van Facebook, maar bleef tot nu probleemloos circuleren.

Een druk gebarende priester staat omringd door volgelingen te roepen hoe hij vindt dat moslims geen plaats hebben in India. De man is hindoe. Het hindoeĆÆsme is de grootste geloofsgemeenschap in India. De priester roept op de moslims en de islam te vernietigen met geweld.

Het filmpje is al enkele jaren oud en al tientallen keren gemeld door organisaties die onderzoek doen naar religieus geĆÆnspireerd geweld in India en de link met sociale media. Ondanks de vele meldingen, bleef het mogelijk om de video te bekijken en te delen.

Haatspraak is vaak een vorm van desinformatie, omdat ze ook gebaseerd kan zijn op valse of uit de context gehaalde informatie.

"We maken soms ook gewoon fouten"

In het kader van de docureeks "Fake news & ik" rapporteerden de makers van het programma het filmpje op de manier zoals alle gebruikers dat kunnen doen, door te klikken op de drie bolletjes naast het filmpje. In de video wordt immers opgeroepen tot geweld en dat is tegen de richtlijnen van Facebook.

Er kwam geen reactie. Pas nadat de makers enkele weken later contact hadden met Facebook, werd het filmpje uiteindelijk toch van het platform gehaald.

ā€œHet filmpje schond inderdaad de Community Guidelines van Facebook en is daarom offline gehaald. Meta maakt soms fouten en we leren daaruit om onze werking te verbeteren. Daarom blijft het belangrijk om als gebruiker dergelijke content te rapporteren, zelfs al kan het even duren voordat die content offline wordt gehaaldā€, laat een woordvoerder van Meta, het moederbedrijf van Facebook, weten.

Geweld deint uit

In India zijn er al langer spanningen tussen hindoes en moslims, met geweld langs beide kanten. Volgens organisaties zoals het in Nederland gebaseerdeĀ The London Story,Ā dat onderzoek doet naar het geweld en de link met sociale media, worden apps als Facebook en WhatsApp daar volop gebruikt om dat geweld aan te wakkeren.

Het geweld in India sijpelt intussen ook door in andere delen van de wereld. Enkele maanden geleden waren er problemen tussen honderden hindoes en moslims in Leicester, in Engeland. Leicester ligt op enkele uren rijden van Londen.

Voorbeelden van haat die circuleert op sociale media in India.

"Investeren in andere talen dan Engels"

Volgens klokkenluidster Frances Haugen, die vorig jaar naar buiten kwam met duizenden interne documenten van moederbedrijf Meta, doet Facebook te weinig om dat geweld aan te pakken. Zo wordt er volgens Haugen te weinig geĆÆnvesteerd in moderatie op plekken waar er amper Engels wordt gesproken. Ze wil dus zeggen dat er te veel vreemde talen zijn die aan controle ontsnappen.

Haugen verwijst daarbij naar massamoorden in Myanmar en Ethiopiƫ, waar sociale media ook een rol hebben gespeeld in de verspreiding van geweld. Volgens Haugen moet Facebook meer investeren in mensen die andere talen spreken dan het Engels om Facebook en WhatsApp ook in andere werelddelen veilig te houden.

Iets wat Meta tegenspreekt: ā€œSinds 2016 hebben we meer dan 16 miljard dollar geĆÆnvesteerd in de veiligheid van ons platform en de teams die dagelijks hieraan werken, waaronder 15.000 reviewers die inhoud beoordelen in meer dan 70 talen, inclusief 20 talen in India. Deze teams zijn gevestigd op meer dan 20 locaties wereldwijd, waaronder India.ā€

ā€œWe hebben bovendien meer mensen toegevoegd aan het team met een specifieke expertise op het gebied van taal, land en onderwerp. Het toevoegen van meer taalexpertise was een belangrijk aandachtsgebied. Daarnaast breiden we ons werk rond het proactief opmerken van haat uit met meer Indiase talen en hebben we geĆÆnvesteerd in het opzetten van Ć©Ć©n van de grootste netwerken van externe factcheckers in India. We hebben een netwerk van 11 factcheckers in het land die de mogelijkheid hebben om in 15 Indiase talen en het Engels te factchecken. Tot slot zijn we vanaf mei 2021 begonnen met het publiceren van maandelijkse rapporten waarin we een stand van zaken geven.ā€

Hoe meld ik iets bij Facebook?

Elke gebruiker op Facebook kan dingen rapporten. Hoe dat kan legt Facebook hier uit. Als het specifiek over een foto of een video gaat, dan doe je dat zo:Ā 

  1. Klik op de drie bolletjes die je naast een foto of video ziet.

  2. Klik op foto of video rapporteren.

  3. Facebook vraagt dan waarom je iets wilt rapporteren. Gaat het om geweld, naakt, pesterijen, onjuiste informatie, .. Selecteer de keuze die het probleem het beste omschrijft en volg verder de instructies op het scherm.

Meest gelezen