© Robin Fasseur

Druk weekend voor de boeg door werken op Antwerpse Ring: “Neem de gratis P&R-trams”

Op een gemiddelde zaterdag en zondag in december passeren op de Antwerpse Ring in Merksem, in de richting van Gent, ongeveer 60.000 voertuigen. Als al dat verkeer dan plots over één in plaats van vier rijstroken moet, zoals komend weekend, wordt voor een verkeersinfarct gevreesd. “We raden iedereen af om met de wagen naar Antwerpen te komen en anders te parkeren in de Park&Ride-torens aan de rand van de stad”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Thierry Goeman

Het verkeer rond Antwerpen dreigt dit weekend volledig in de soep te draaien. Van vrijdagavond om 21 uur tot maandagochtend 5 uur wordt op de Antwerpse Ring richting Gent een noodherstelling uitgevoerd aan een beschadigde brugvoeg op het viaduct van Merksem. In oktober was er al een gelijkaardige dringende interventie nodig in de andere rijrichting. Toen vielen de files al bij al mee.

Nu wordt het andere koek. Het is het laatste weekend voor het kerstweekend en dat betekent dat er in Antwerpen een koopzondag is. Er wordt ook een groot aantal shoppers uit Nederland verwacht. Chaos gegarandeerd.

©  Jan Van der Perre

“Uit modelberekeningen blijkt dat rekening moet gehouden worden met filevorming op de Antwerpse Ring richting Gent, maar ook op de toekomende snelwegen uit het noorden: op de A12 vanuit Bergen-op-Zoom en vooral op de E19 vanuit Breda. De wachttijden kunnen er zeer hoog oplopen”, waarschuwt Peter Bruyninckx.

LEES OOK. Dit weekend gratis trams van en naar alle park-and-rides door werken op viaduct van Merksem

“Op een zaterdag en op een zondag in deze periode telt het Vlaams Verkeerscentrum in Merksem op de Antwerpse Ring richting Gent gemiddeld ruim 60.000 voertuigen op een dag. Op een zaterdag is het er van 9 tot 19 uur zeer druk. Op zondag passeert er de eerste uren iets minder verkeer, maar vanaf de late namiddag is het er een pak drukker dan op zaterdagavond”, vervolgt Bruyninckx.

Als al dat verkeer over de volledige breedte van de snelweg kan, geeft dat weinig problemen. Tenzij bij ongevallen of andere onvoorziene problemen. Maar nu moet al dat verkeer dus over slechts één rijstrook. Het Verkeerscentrum vraagt weggebruikers daarom om, zeker overdag, de omgeving van de werkzaamheden zo veel mogelijk te vermijden.

Gratis parkeren in P&R-torens

Wie vanuit het noorden naar het centrum van Antwerpen wil, krijgt het advies om gebruik te maken van de P&R-torens Luchtbal en Merksem en daar over te stappen op het openbaar vervoer naar de stad. In die twee P&R’s kan je zaterdag en zondag gratis parkeren. Vandaar kan men de tram of de bus nemen naar het centrum.

De Lijn maakt zaterdag 17 en zondag 18 december de tram- en busrit van en naar de Antwerpse Park&Ride’s in Merksem, Luchtbal en Linkeroever gratis voor de reizigers.

©  Belga

Het Agentschap Wegen en Verkeer zegt dat wie de Ring richting Gent in Merksem wil vermijden, om kan rijden via het noordelijke deel van de ring, de R2 in de haven. In functie van de verkeersdrukte in Merksem en zolang het nodig is, kan daar de Liefkenshoektunnel richting Gent tolvrij worden gemaakt. “Als dat het geval zou zijn, zal dat aangekondigd worden op de dynamische verkeersborden”, eindigt Bruyninckx.

Wie dit weekend toch naar Antwerpen wil, kijkt best vooraf even op de website van het Vlaams Verkeerscentrum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen