foto: Peter Hilz (C)

Te veel fijn stof in de lucht: vanaf morgen 50 in plaats van 70 of 90 kilometer per uur in Brussel, MIVB wordt gratis 

Door te hoge concentraties fijn stof in de lucht, worden vanaf morgen enkele maatregelen genomen in Brussel. De maximumsnelheid wordt verlaagd tot 50 kilometer op wegen waar normaal 70 of 90 kilometer per uur geldt. Het openbaar vervoer van de MIVB in Brussel wordt tijdelijk gratis. 

Sinds gisteren is de zogenoemde "informatiedrempel" van fijn stof overschreden in heel België. Dat betekent dat er in de drie gewesten meer dan 35 microgram fijn stof per kubieke meter wordt gemeten. In Vlaanderen stond de teller vanmorgen om 10 uur op 40 microgram, in Brussel op 39 microgram en in Wallonië op 42 microgram. 

In Brussel worden daarom vanaf morgen een reeks maatregelen genomen. De zogenoemde "informatie- en interventiefase" is daarmee van kracht: 

  • De maximumsnelheid wordt verlaagd tot 50 kilometer per uur in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op wegen waar normaal een snelheidslimiet van 70 of 90 km/u geldt. 
  • Verwarmen met hout wordt verboden, als het niet de enige verwarmingsbron in je woning is. 
  • Het openbaar vervoer van MIVB in Brussel wordt vanaf morgen gratis. 
  • Het dagticket van fietsdienst Villo! wordt gratis.

Brusselaars kunnen de luchtkwaliteit in de hoofdstad uur na uur opvolgen via deze site

In Vlaanderen en Wallonië blijft de "informatiefase" van kracht. De Vlaamse Milieumaatschappij roept de bevolking op om geen hout te stoken in haarden of kachels als bijverwarming of om sfeer te creëren. "De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen", luidt het. In tegenstelling tot Brussel geldt er echter geen verbod in Vlaanderen. 

Koude en gebrek aan wind

Volgens IRCEL, de organisatie die de luchtkwaliteit opvolgt, komen de hoge fijnstofconcentraties vooral door de lage windsnelheid. "Daardoor wordt de luchtvervuiling van industrie, landbouw, verkeer en gebouwenverwarming slecht verdund", klinkt het. "Door het koude weer is de uitstoot van de gebouwenverwarming, voornamelijk veroorzaakt door houtkachels, ook hoger."

Fijn stof kan een effect hebben op je ademhaling, zeker voor mensen met bijvoorbeeld astma of die al bronchitis hebben. Wie kwetsbaar is, zoals jonge kinderen, ouderen of mensen met aandoeningen op vlak van ademhaling, doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen. Ook binnenshuis dringt fijn stof makkelijk door omdat het om heel kleine deeltjes gaat. De impact verschilt wel, afhankelijk van de concentratie in de lucht en hoe lang je wordt blootgesteld. 

BEKIJK - Weerman Frank Deboosere: "Tegen zondagavond is de fijnstofperiode voorbij":

Videospeler inladen...

Meest gelezen