AFP or licensors

Spaanse basiliek Sagrada Familia na 140 jaar stap dichter bij voltooiing: twee nieuwste torens voor het eerst verlicht

In de Spaanse stad Barcelona zijn de twee nieuwste torens van de wereldberoemde basiliek Sagrada Familia voor het eerst verlicht. De torens zijn dit jaar afgewerkt en zijn elk 135 meter hoog. Daarmee zijn nu drie van de zes centrale torens klaar. Bedoeling was om tegen 2026, precies 100 jaar na het overlijden van architect Gaudi, ook de andere torens af te werken. Maar dat doel lijkt na de coronapandemie niet langer haalbaar. 

De verlichting van de twee torens werd vanavond aangestoken na het traditionele kerstconcert in de basiliek. Tot en met 8 januari zullen de lampen elke avond branden, als onderdeel van de kerstfestiviteiten in de Spaanse stad.

Stier en leeuw

Bovenop de 135 meter hoge torens staan beelden van een stier en een leeuw, verwijzend naar de evangelisten Lucas en Marcus. Samen met de toren ter ere van de Heilige Maagd Maria, met een ster op de top, zijn nu drie van de zes centrale torens van de Sagrada Familia gerealiseerd.

De beelden van een stier (Lucas) en een leeuw (Marcus)
Europa Press 2022

Het is de bedoeling om in 2023 de volgende twee torens, die voor de evangelisten Matteüs en Johannes, te voltooien. Daarop moeten beelden komen van een engel en een adelaar. De laatste en hoogste toren, de Jezus Christustoren, moet in 2026 opgetrokken zijn. Met zijn 172,5 meter hoogte moet die van de Sagrada Familia het hoogste gebouw in Barcelona maken.

Vertraging

De eerste steen van de intussen wereldberoemde basiliek werd in 1882 gelegd, maar om diverse redenen is het bouwwerk nog steeds niet afgerond. Zo liep de bouw onder meer vertraging op door financiële problemen en vandalisme tijdens de Spaanse burgeroorlog.

Het is dan ook afwachten wanneer het monumentale bouwwerk effectief af zal zijn. Lang werd de streefdatum van 2026 in het vooruitzicht gesteld, precies 100 jaar na het overlijden van architect Antoni Gaudi, maar dat doel is als gevolg van de coronapandemie niet langer haalbaar.

Op 8 december 2021 werd de eerste centrale toren voor het eerst verlicht
Europa Press 2021

Meest gelezen