AFP or licensors

Griekse regering betaalt deel winkelkarretje terug: op één na laagste koopkracht in EU, "maar maatregel past ook in pre-electorale periode"

De Griekse regering wil begin volgend jaar een opvallende koopkrachtmaatregel invoeren. Vanaf februari zal de overheid 10 procent van de maandelijkse kosten van de boodschappen van de Grieken terugbetalen. De maatregel moet de Grieken wapenen tegen de hoge inflatie. Griekenland kent de op één na laagste koopkracht in de Europese Unie. "Maar de maatregel past ook in de pre-electorale periode."

Inwoners van Griekenland krijgen vanaf februari 10 procent van hun uitgaven voor boodschappen terug van de overheid. De subsidie geldt voor een periode van zes maanden en kan worden gebruikt om aankopen te doen bij supermarkten en bij andere bedrijven die etenswaren verkopen, zoals bakkerijen, slagerijen en viswinkels.

In totaal maakt de Griekse regering hiervoor ongeveer 650 miljoen euro vrij. De maatregel geldt voor huishoudens die tot 24.000 euro per jaar verdienen. Voor wie kinderen heeft, ligt de marge nog iets hoger (5.000 euro extra per kind). Griekse alleenstaanden kunnen aanspraak maken op maximaal 220 euro per maand. Per bijkomend gezinslid komt daar een bedrag van 100 euro bovenop. Voor grote gezinnen geldt een maximumbedrag van 1.000 euro.

"We proberen zo veel mogelijk huishoudens te helpen", zei premier Kyriakos Mitsotakis gisteravond in het parlement. Volgens Mitsotakis wordt ruim 85 procent van de belastingbetalers geholpen met deze maatregel, die gefinancierd zal worden met belastingen op de raffinaderijen van het land. Naast deze maatregel zullen ook de subsidies op elektriciteit en gas worden verdergezet.

De inflatie in Griekenland liep in september op tot 12 procent en zakte in oktober naar 9,1 procent. In tegenstelling tot ons land en Luxemburg, is er in Griekenland geen systeem van automatische loonindexering, waarbij de lonen stijgen als het leven duurder wordt.

Daarom neemt de regering deze maatregel. "De koopkracht van de Grieken is bovendien de op één na laagste van de Europese Unie, na Bulgarije", legt correspondent Bruno Tersago uit. "Dat is dan weer te wijten aan de besparingen en structurele hervormingen die Griekenland de voorbije tien jaar heeft moeten nemen. Daardoor ligt het gemiddelde loon op dit moment ongeveer rond de 750 euro per maand."

Maar de maatregel moet ook in een breder kader gezien worden, stelt Tersago. De partij van de premier ligt al maanden onder vuur en kwam recent in opspraak met onder meer een afluisterschandaal. Afgelopen week vroeg het Europese parket ook om de onschendbaarheid van twee Griekse Europarlementsleden op te heffen, een van hen is lid van de partij Neo Demokratia van premier Mitsotakis. "De regering deelt voedselbonnen uit om de aandacht daarvan af te leiden", stelt Tersago, "want we zitten in een pre-electorale periode".

Meest gelezen