Radio2

Man raakt zwaargewond na klap tegen geparkeerde oplegger in Ieper

Een twintiger is er erg aan toe, nadat hij met zijn wagen tegen de achterkant van een vrachtwagen was gebotst bij een kruispunt in Ieper. De man zat anderhalf uur gekneld in zijn wagen voor de brandweer hem heeft kunnen bevrijden. 

Het zwaar verkeersongeval gebeurde zondagochtend rond 6 uur. Op een paar honderd meter van het kruispunt met de Pilkemseweg reed de wagen op de Ieperse Noorderring vanaf de afrit van de autosnelweg A19 in de richting van Poperinge. Om onbekende redenen week de auto af van het rijvak en kwam zo terecht tegen de achterzijde van de oplegger van een vrachtwagen, die geparkeerd stond langs de Noorderring.

De auto belandde tegen een heftruck, die gemonteerd was op de achterkant van de oplegger. Door de zware impact van de aanrijding zat de bestuurder gekneld in het wrak. Brandweer Westhoek kwam ter plaatse om het slachtoffer te bevrijden.

“De bestuurder heeft toch anderhalf uur serieus gekneld gezeten”, zegt Dirk Vandekerckhove, kapitein bij Brandweer Westhoek. “De man was in een foetushouding geraakt en zat met de voeten en knieën geklemd ter hoogte van het dashboard. We moesten de nodige tijd nemen en stap per stap te werk gaan, om te voorkomen dat er bijkomende letsels zouden ontstaan. Met hydraulisch materiaal konden we het dak en zijkant van het voertuig verwijderen, en het slachtoffer er op een correcte manier uit halen. Hij bleef bij bewustzijn en kon met ons communiceren.”

En dat allemaal bij vriestemperaturen. “Min vijf en een gevoelstemperatuur van min elf”, aldus Vandekerckhove. “Tijdens de interventie probeerden we hem zoveel mogelijk af te dekken en warm te houden. Uiteindelijk verliep het wel vlot, we leverden goed werk.”

Het slachtoffer, een man van 24 jaar uit Veurne, is overgebracht naar het nabijgelegen Jan Yperman Ziekenhuis, waar hij met spoed geopereerd is. Zijn verwondingen waren ernstig, maar volgens vaststellingen van politiezone Arro Ieper was zijn toestand voorlopig stabiel.

Radio2

"Heftruck heeft waarschijnlijk zijn leven gered"

“Voor hetzelfde geld was er geen heftruck gemonteerd aan die vrachtwagen, schoof de auto onder de trailer en was dit misschien een heel ander verhaal”, merkt Vandekerckhove nog op. “De heftruck heeft dit voorkomen en de grootste schok opgevangen.”

Tijdens de interventie van de hulpdiensten bleven beide rijstroken richting Poperinge afgesloten tussen de kruispunten met de A19 en Pilkemseweg.

Radio2

Meest gelezen