Spekgladde wegenHulpdiensten overstelpt met noodoproepen door spekgladde wegen in West-Vlaanderen, medisch interventieplan afgekondigd

Onder meer op de E17 regio Kortrijk kwam het tot slippartijen en botsingen.  ©  Bas De Wilde

West-Vlaanderen -

Regen in combinatie met een nog bevroren ondergrond zorgden zondagavond voor spekgladde wegen. Op de E40 ter hoogte van Aalter overleed een autobestuurder en Op door een gebrek aan ziekenwagens moet in West-Vlaanderen het Rode Kruis bijspringen. Ook werd daar het medisch interventieplan afgekondigd.

Jeffrey Roos, Levi Verbauwhede, Bas De Wilde, Thijs Pattyn, Laurence Torck

In West-Vlaanderen geldt momenteel code oranje. Wie niet perse de baan op moet, wordt gevraagd om binnen te blijven, gezien de gevaarlijke situatie op de weg. Regen in combinatie met een bevroren ondergrond zorgt voor levensgevaarlijke situaties. De brandweerposten worden momenteel overstelpt met oproepen. Volgens Noodplanning West-Vlaanderen gebeurden in de provincie al zestig ongevallen in een dik uur tijd.

Gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé heeft omstreeks 18.30 uur het medisch interventieplan afgekondigd. “Omdat momenteel te veel ongevallen gebeuren, verspreid over de hele provincie”, zegt de gouverneur. “Daardoor is er een tekort aan ambulances. De noodcentrale wordt momenteel overstelpt met oproepen. Door de afkondiging van het medisch interventieplan kunnen we ook het Rode Kruis inschakelen om ambulances in te zetten.”

LEES OOK. Opgelet vanavond op de weg: “Ook waar gestrooid werd, kan het vanavond glad worden”

“In Oostende blijven we van zware ongevallen momenteel gespaard”, zegt postoverste van de Oostendse brandweer, Dries Van der Veken. “Maar we krijgen wel veel meldingen van gevallen fietsers of voetgangers. Onze ambulances werken momenteel op volle kracht. Daarnaast leveren we ook bijstand aan de naburige posten. Zo werd een autopomp vanuit Oostende uitgestuurd naar een ongeval met geknelden in Ruddervoorde, nabij Oostkamp.”

“Blijf binnen”

Volgens de brandweerkapitein zal het ergste binnen een tweetal uur voorbij zijn. “Het zal beginnen dooien en dan is het ergste in principe voorbij”, gaat de kapitein verder. “Als het echter niet om noodzakelijke verplaatsingen gaat, blijf dan binnen. Mensen waren immers vooraf gewaarschuwd dat het spekglad zou worden. Het zal nog zeker een tweetal uren gevaarlijk glad zijn.

Ook het Vlaams Verkeerscentrum vraagt om binnen te blijven. “Buien op bevroren ondergrond veroorzaken op vele plaatsen gladde wegen in West-Vlaanderen. Onze verkeersleiders zien er moeizaam verkeer en heel wat slippartijen. De regen gaat intussen landinwaarts. Op vraag van de politie: blijf thuis als een verplaatsing niet noodzakelijk is”, klinkt het bij woordvoerder Peter Bruyninckx. (Lees verder onder de foto)

Onder meer in Vlissegem, deelgemeente van De Haan, belandde een wagen in de gracht. ©  rr

Naast Ruddervoorde gebeurden ook al enkele ongevallen in Jabbeke, Zonnebeke, Langemark-Poelkapelle, Izegem, Nieuwpoort, Veurne, De Haan en Ieper. Ook in de hulpverleningszone in de Westhoek was het zondagavond immers zeer druk voor ambulances en signalisatievoertuigen van de brandweer. Van over heel de zone kwamen meldingen van voetgangers, fietsers en voertuigen, die begonnen te slippen op de gladde wegen.

Daarnaast gebeurden op de E403 tussen Roeselare en Kortrijk, A19 tussen Kortrijk en Wervik en E17 tussen Kortrijk en Waregem eveneens ongevallen door gladheid. Ook het op- en afrittencomplex van AZ Delta in Roeselare lag het volgens de brandweer spiegelglad en gebeurde een pak slippartijen. “Je kon op straat niet rechtop blijven staan”, klinkt het. In Lichtervelde, op de E403 tussen Lichtervelde en Brugge en in Izegem op de E403 was het ook prijs.

De Lijn schort busritten op

Ook De Lijn legt alle busritten stil in West-Vlaanderen. “We laten onze chauffeurs hun rit nog uitrijden om de reizigers op een veilige manier thuis te brengen en schorten daarna tijdelijk alle ritten op”, zegt woordvoerder van de vervoersmaatschappij De Lijn, Marco Demerlinck.

“Ook de kusttram ligt momenteel stil door ijzel. Daar worden pendelbussen ingelegd om de reizigers op hun bestemming te brengen. De veiligheid van iedereen gaat voor alles. Vermoedelijk zal het vanaf 21.30 uur beginnen dooien. We volgen de situatie op de voet. Van zodra het opnieuw veilig is, hervatten we de ritten.”

Treinverkeer verstoord

Spoorwegbeheerder Infrabel en vervoersmaatschappij NMBS melden dat het treinverkeer onderbroken werd in beide richtingen tussen Deinze en De Panne even na 19 uur, en tussen Brugge en Knokke-Heist even na 20 uur. De oorzaak ligt bij slechte weersomstandigheden en ijzelvorming aan de bovenleiding van deze spoorlijnen. Normaal worden dan vervangbussen ingelegd, als alternatief voor de treinreizigers. “Maar ook voor de bussen is het momenteel te gevaarlijk”, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. (Lees verder onder de foto)

Onder meer op de E17 regio Kortrijk kwam het tot slippartijen en botsingen. ©  Bas De Wilde

Ter hoogte van de Kortemarkse deelgemeente Handzame is even na 19 uur een trein stilgevallen in de buurt van een spooroverweg. De trein was op weg van Landen richting De Panne. NMBS liet de reizigers rond 20.40 uur evacueren en zorgde voor taxibussen in plaats van de normale vervangbussen. De evacuatie bij Handzame was om 21.30 uur nog aan de gang. De hulpdiensten zijn intussen ter plaatse om alles in goede banen te helpen leiden. Tussen Brugge en Knokke rijden sinds 21.30 uur opnieuw treinen.

Richting rest van Vlaanderen

Ook in Oost-Vlaanderen werden zondagavond een reeks ongevallen gemeld. Dat melden verschillende brandweerzones, het Vlaams Verkeerscentrum en de wegpolitie.

“De buien schuiven op en na West-Vlaanderen was Oost-Vlaanderen aan de beurt, en nu volgen Antwerpen en Vlaams-Brabant. In Oost-Vlaanderen hebben we al tientallen incidenten gezien, van slippartijen over voertuigen in de gracht tot botsingen. Sommige wagens geraken gewoon niet meer vooruit door de gladheid. We merken gelukkig dat weggebruikers wel hun rijstijl aanpassen”, zegt woordvoerder Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Op de E40 ter hoogte van Aalter kwam een bestuurder echter om het leven bij een aanrijding tussen twee personenwagens.

Ook op de R4 ter hoogte van Melle was er een reeks ongevallen. “Een tiental voertuigen raakte betrokken in verschillende ongevallen, vermoedelijk allemaal het gevolg van gladheid”, zegt de federale politie. “Het is nog niet duidelijk of er ernstige verwondingen zijn, maar de hinder is er aanzienlijk. De takeling van de voertuigen is nog aan de gang.” De brandweerzones melden aanrijdingen en slippartijen in onder meer Zottegem, Lokeren, Gent, Aalst en Waasmunster.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen