Burgemeester De Wever is bereid om de experten, die werkten rond het afwenden van de cyberaanval, uit te nodigen in de gemeenteraad voor een toelichting. © Joris Herregods

Oppositie pakt De Wever aan op zijn communicatie na cyberaanval: “Te weinig empathie getoond”

Antwerpen -

Na de toelichting door burgemeester Bart De Wever (N-VA) en schepen van Digitalisering Erica Caluwaerts (Open Vld) over de cyberaanval volgde gisteravond het debat in de Antwerpse gemeenteraad. De oppositie had kritiek op het gebrek communicatie van de burgemeester naar de Antwerpenaars. “Ik heb gezegd wat ik kon zeggen”, zegt De Wever.

Sacha Van Wiele,Jan Stassijns

De raadsleden kregen maandagavond, twee weken na de cyberaanval van het hackerscollectief Play, de mogelijkheid om het stadsbestuur te bevragen. Ilse Van Dienderen (Groen) ziet een politiek verhaal achter deze hack en vraagt een externe audit over deze aanval.

“We misten onze burgervader bij de communicatie naar de burger”, zegt Van Dienderen. “De dienstverlening lag plat sinds Sinterklaas. Antwerpenaren hebben schrik over het te grabbel liggen van hun privégegevens. De burgemeester toonde echter weinig empathie. Hij zei alleen dat er een onderzoek loopt. Dat klinkt nogal hol.”

Sam Van Rooy. © Joris Herregods

Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy gaat ook verder over cyberveiligheid bij de stad Antwerpen. “Wij hebben vernomen dat die in deze stad een gatenkaas is”, zegt Van Rooy. “Het hackerscollectief kon heel eenvoudig binnengeraken via zwakke plekken die al gekend waren. Bovendien werd kennelijk ook niet vroegtijdig gedetecteerd dat rovers meer dan 500 gigabyte aan data aan het stelen waren.”

19de eeuw

Peter Mertens, PVDA-fractieleider, plaatst vraagtekens bij de snelheid van de invoering van de digitale dienstverlening. “Toen we begin dit jaar onze kritiek gaven op de digitalisering van de dienstverlening, kregen we de reactie dat we in de 19de eeuw waren blijven hangen. Wel, in welke eeuw zitten we dan nu, na deze cyberaanval?”

CD&V-fractieleider Nahima Lanjri ving ook positieve reacties op over de gevolgen van de cyberaanval en het uitvallen van digitale dienstverlening. “Er zijn Antwerpenaren die door de cyberaanval blij waren dat ze weer aan een loket met iemand konden praten en niet voor een infozuil hun plan moesten trekken.”

Bij de meerderheidspartijen klinkt een ander verhaal. N-VA-gemeenteraadslid Franky Loveniers steunt de aanpak van het stadsbestuur in deze cyberaanval. “De aanpak van deze crisis, en de communicatie: ik sta daar 100% achter”, zegt Loveniers. “Bij een gijzelingszaak ga je de politie ook niet laten uitleggen wat de volgende stap is om die gijzeling te verijdelen.”

Franky Loveniers. © Joris Herregods

Antwerps Open Vld-fractieleider Claude Marinower kijkt al vooruit. “Hier zullen ongetwijfeld lessen uit worden getrokken. Die zullen niet anders zijn dan die lessen die de stad uit vroegere criminele feiten heeft moeten trekken.“

Toelichting experten

Antwerps burgemeester Bart De Wever en schepen van Digitalisering Erica Caluwaerts (Open Vld) herhaalden hun toelichting die ze maandagochtend gaven. De burgemeester overweegt om in januari of februari een besloten zitting te organiseren met cyberspecialisten die betrokken zijn bij het bestrijden van de cyberaanval. “We horen echo’s van experten in de pers die niet betrokken zijn. Er zijn heel wat dingen die nergens op slaan, en er zijn misverstanden die als wildvuur rondgaan”, zegt De Wever.

De burgemeester weerlegt ook de kritiek van de oppositie over zijn communicatie. “Ik heb gezegd wat ik kon zeggen, op vraag van het parket en de experten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen