Videospeler inladen...

BEKIJK - "Erop, erin, anaal of vaginaal": douane in België botst steeds vaker op "boleta-slikkers" die drugs in hun lichaam smokkelen

Op Brussels Airport ziet de douane de drugssmokkel opnieuw toenemen. Meer en meer drugskoeriers ontpoppen zich daarbij tot zogenoemde "boleta-slikkers" die drugs in hun lichaam meedragen. “Een gevaarlijk fenomeen”, vertelt Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de douane.

Een stevige pil, tjokvol cocaïne of heroïne, net groot genoeg om nog te kunnen inslikken. Dat is ongeveer hoe een boleta eruitziet. Drugssmokkelaars die ze massaal innemen om op die manier de grens over te krijgen – zogeheten “boleta-slikkers” – zijn met steeds meer.

“Dit jaar hebben we al een 25-tal mensen onderschept”, vertelt Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de douane. Niet zelden levert zo’n onderschepte smokkelaar hallucinante taferelen op, zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. “Ze slikken tot wel 80 van zulke pillen in. Bij een passagier hebben we zelfs 2,2 kilogram aan cocaïne ontdekt in zijn lichaam.”

Moeilijke controles

Volgens cijfers van de douane maakten boleta-slikkers 37 procent uit van het totaal aantal drugsdossiers binnen passagiersvervoer dit jaar. Dat komt neer op een stijging van 10 procent, in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren. Die opmars past volgens Vanderwaeren binnen een bredere trend in de drugssmokkel. “Zo’n vijf jaar geleden onderschepten we het grootste percentage aan drugs in bagages, vandaag verplaatst zich dat naar het lichaam. Erop, erin, anaal of vaginaal.”

BEKIJK - In een portret van Jezus, in zakjes aardappelpuree of gewoon in de darmen: zo smokkelen koeriers drugs België binnen

Videospeler inladen...

Dat maakt de controles er niet gemakkelijker op. “Je kan boleta-slikkers herkennen aan het feit dat ze niet drinken of eten tijdens de vlucht, maar dat is informatie die wij niet doorkrijgen. We gebruiken daarom inlichtingen van andere buitenlandse diensten, in combinatie met eigen risico-analyses. Scanapparatuur hebben we niet, maar er is door de regering en de bevoegde minister (minister van Financiën Vincent Van Peteghem, red.) beslist om daar de komende jaren voor 880.000 euro in te investeren.”

Dodelijk

Los van de strafrechtelijke risico’s die drugssmokkelaars lopen door tientallen met harddrugs gevulde pillen in te slikken en de grens over te steken, is zo’n onderneming ook levensgevaarlijk. Vanderwaeren: “Dat is het lugubere: als zo’n pil springt, is dat meestal dodelijk, tenzij je snel geopereerd kan worden. Zoiets hebben we in Zaventem nog niet meegemaakt, maar onze collega’s op andere plaatsen hebben dat wel al gezien.”

Meest gelezen