AP Images

"Ik haat haar op celniveau": haatdragende column van Jeremy Clarkson over Meghan Markle levert meeste klachten ooit op in Verenigd Koninkrijk

Met verwensingen aan het adres van Meghan Markle, de vrouw van de Britse prins Harry, heeft tv-presentator Jeremy Clarkson de column geschreven waarover de meeste klachten ooit zijn binnengekomen. Meer dan 17.500 kwamen er binnen bij de Britse mediatoezichthouder. Ook 60 Britse parlementsleden hebben de "haatdragende" column veroordeeld.

Meer dan 17.500: zoveel klachten heeft de Britse onafhankelijke mediatoezichthouder Ipso tot dusver binnengekregen over een column van tv-presentator Jeremy Clarkson, die vorige vrijdag verscheen in de tabloid The Sun. 

2017 Invision

Jeremy Clarkson was een van de presentatoren van "Top Gear", een programma over auto's dat de Britse openbare omroep BBC jarenlang uitzond en dat erg populair was. Ook als presentator stond hij al bekend om zijn soms brutale taal. In 2015 werd hij door de BBC aan de kant geschoven nadat bekend was geraakt dat hij een producer had geslagen. 

In zijn tekst spuit de vroegere presentator van het populaire autoprogramma "Top Gear" zijn gal over Meghan Markle, de echtgenote van de Britse prins Harry. De twee gaan de laatste weken druk over de tongen, nu Netflix een documentaire uitzendt waarin ze afrekenen met het Britse koningshuis én de tabloids, zoals de populaire en vaak sensatiezuchtige Britse kranten worden genoemd. 

Ik haat haar, ik haat haar op celniveau

Jeremy Clarkson heeft zich - zacht uitgedrukt - stevig aan de documentaire geërgerd, zo blijkt uit de column. En met name aan Meghan Markle. "Ik haat haar", schrijft hij onomwonden. "Niet zoals ik (de Schotse premier) Nicola Sturgeon of (seriemoordenaar) Rose West haat. Ik haat haar op celniveau".   

"'s Nachts kan ik niet slapen, ik lig daar knarsetandend en dromend van de dag dat ze gedwongen wordt om naakt door elke straat van Groot-Brittannië te paraderen, terwijl de menigte "Schaam je" naar haar roept en met uitwerpselen naar haar gooit", klinkt het nog, verwijzend naar een scène uit de bekende HBO-serie "Game of Thrones".

17.500 klachten en een vraag om excuses

Maar de column is intussen verwijderd van de website van The Sun, nadat er maar klachten bleven binnenkomen. Er werd al meer dan 17.500 keer geklaagd over de pennenvrucht van Clarkson, meer dan over welk artikel ook sinds mediatoezichthouder Ipso zeven jaar geleden werd opgericht. 

We kunnen niet meer toestaan dat dit soort gedrag zomaar passeert

Clarkson kon niet veel anders doen dan zelf door het stof gaan. Hij zei "geschokt te zijn dat hij zoveel pijn had aangericht". Maar dat is niet voldoende, vinden 60 Britse parlementsleden. Ze schreven een open brief naar The Sun, waarin ze de "haatdragende" column veroordelen. 

"Artikels als dat van Clarkson dragen bij tot een klimaat van haat en geweld jegens vrouwen. Genoeg is genoeg. We kunnen niet meer toestaan dat dit soort gedrag zomaar passeert. We vragen dat actie wordt ondernomen tegen Jeremy Clarkson, en dat Meghan Markle ondubbelzinnige excuses krijgt."

Meest gelezen