Radio2

Bewoners mogen opnieuw naar huis na groot gaslek in centrum van Poperinge

In Poperinge zijn de 33 buurtbewoners die moesten geƫvacueerd worden na een groot gaslek opnieuw thuis. Het lek is terug gedicht en de leiding is hersteld. De brandweer controleerde alle woningen, waarna iedereen terug naar huis mocht.

Bij graafwerken in de Veurnestraat had een aannemer een middendrukgasleiding geraakt. "Veel gas is daarbij ontsnapt en heeft een wolk gevormd", vertelt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). "Dat kan in de woningen terechtkomen en een ontploffing veroorzaken."Ā 

Preventief werden daarom 33 mensen uit de buurt geƫvacueerd. Zij werden opgevangen in de bibliotheek of in het woonzorgcentrum Huize Proventier. "Dat rusthuis ligt vlak achter de hoek van waar het gaslek is ontstaan, maar daar was geen gevaar", volgens Dejaegher.

Het gas en de elektriciteit werden een tijd lang afgesloten, maar ondertussen is het gaslek gedicht. De brandweer heeft in de loop van de namiddag elke woning gecontroleerd op de aanwezigheid van gas. Alles is opnieuw veilig en de mensen zijn ondertussen vertrokken uit de bibliotheek en het woonzorgcentrum.Ā 

BEKIJK - Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) geeft meer uitleg:

Videospeler inladen...

74-jarige Noella opnieuw thuis

De bijna 74-jarige Noella was op het moment van het lek gewoon thuis in haar appartement in de Veurnestraat. "Ik hoorde een geweldig lawaai en ik ben gaan kijken aan het venster omdat ik dacht dat er een accident gebeurd was", vertelt ze. "Ik zag aarde opspatten en het lawaai bleef maar aanhouden. Op hetzelfde moment zag ik twee werknemers weglopen en ik was in paniek. Ik ben naar het terras gelopen en ik heb mijn man opgebeld om te weten wat ik moest doen."

"Mijn man had gezegd dat ik niet te dicht bij de vensters mocht komen, want als er een ontploffing gebeurt, kunnen de vensters wegvliegen. Dus ben ik terug naar het terras gelopen. Maar omdat mijn benen begonnen te trillen, ben ik opnieuw naar binnen gegaan. Ik zag de brandweer en nadat ik mijn jas en sleutels had genomen, heeft een brandweerman mij begeleid tot aan de bibliotheek."

Noella en haar man zijn opnieuw thuis.
Radio2

"Ze hebben ons daar goed opgevangen. Daar kunnen we absoluut niet over klagen. Ondertussen ben ik al opnieuw thuis, maar het ruikt hier nog tamelijk veel naar gas. Ik heb snel alle vensters en deuren opengezet. Want het is nog een beetje drukkend hier binnen, waardoor ik toch een beetje hoofdpijn heb. Het is een heel avontuur geweest. Het zou niet elke dag mogen gebeuren."

Meest gelezen