Eva Kaili blijft maand langer in de cel, voormalige vicevoorzitter Europees Parlement houdt onschuld staande in corruptieschandaal

Eva Kaili, de voormalige Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement, blijft een maand langer in de cel. Dat heeft de raadkamer van Brussel beslist. Haar advocaten hadden voor de raadkamer de onschuld van hun cliënte staande gehouden. Tegelijk hebben ze gevraagd of de Griekse kon worden vrijgelaten, met een enkelband. Kaili werd twee weken geleden in Brussel opgepakt op verdenking van corruptie.

Eva Kaili, de voormalige Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement, moest vanochtend voor de raadkamer in Brussel verschijnen. Die heeft beslist dat de vrouw onder aanhoudingsbevel blijft in het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement. Ze blijft een maand langer in de cel. Er wordt onderzocht of Kaili zich liet omkopen door Qatar en Marokko.

Kaili werd op vrijdag 9 december opgepakt nadat haar vader Alexandros eerder die dag in de boeien was geslagen. Hij werd aan een hotel onderschept met een koffer vol bankbiljetten, naar verluidt 600.000 euro. 

Bij zijn dochter thuis vonden de speurders daarna nog eens 150.000 euro cash, medailles en andere kostbaarheden. Vervolgens werd ze gearresteerd.

BEKIJK - "De advocaten van Eva Kaili houden haar onschuld vol. Ze zeggen dat ze nooit smeergeld heeft aangenomen en dat ze er nooit iets van heeft geweten", legt Fatma Taspinar uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Onschuld

Terwijl Francesco Giorgi, haar partner, bekentenissen heeft afgelegd in het corruptieonderzoek, houdt Kaili zelf haar onschuld staande. Dat hebben haar advocaten herhaald, nadat ze vanochtend voor de raadkamer is verschenen. Giorgi verscheen samen met Nicolo Figa-Talamanca en Pier Antonio Panzeri vorige week al voor de raadkamer.

Volgens advocaten André Risopoulos en Michalis Dimitrakopoulos werkt Eva Kaili mee aan het onderzoek en ontkent ze elke beschuldiging van corruptie in haar hoofde. 

Haar advocaten hebben vanochtend gevraagd dat Kaili onder elektronisch toezicht zou geplaatst worden, met andere woorden een enkelband zou krijgen in plaats van in de gevangenis van Haren te moeten zitten.

BEKIJK - De vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili blijft een maand langer in de cel:

Videospeler inladen...

Lekken onderzocht

Meer wilden de advocaten vanochtend niet zeggen voor de camera’s en micro’s van de verzamelde pers in Brussel. “U weet dat ik beslist heb om niet te communiceren over dit dossier omdat het onderzoek door het Belgische gerecht gevoerd wordt en nergens anders”, zo zei meester Risopoulos. 

Het zit de advocaten hoog dat er al heel wat informatie over het onderzoek en de verklaringen van de verdachten in de pers is verschenen. Italiaanse media zoals La Repubblica en Il Fatto Quotidiano, maar ook de Franstalige krant Le Soir schreven de afgelopen dagen op basis van documenten uit het gerechtelijk onderzoek dat Eva Kaili tijdens een verhoor minstens gedeeltelijke bekentenissen zou hebben afgelegd. Zo zou ze geweten hebben dat er koffers met geld bij haar thuis lagen en zou ze na de arrestatie van haar man geprobeerd hebben anderen te waarschuwen. 

"Ik heb nog nooit meegemaakt dat het geheim van het onderzoek op een dergelijke manier werd geschonden", klagen de advocaten over de lekken in deze zaak. Volgens hen voert de federaal-procureur een onderzoek naar deze lekken.

AFP or licensors

Meest gelezen