Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

The Sun verontschuldigt zich voor haatdragende column van Jeremy Clarkson over Meghan Markle

De Britse tabloid The Sun heeft "oprechte spijt" van de publicatie van de column van tv-presentator Jeremy Clarkson over Meghan Markle, Duchess of Sussex. Er kwamen meer dan 20.000 klachten over binnen bij de Britse mediatoezichthouder. Clarkson liet eerder deze week al weten dat hij "geschokt was dat hij zoveel pijn had aangericht". 

De column waarover het gaat verscheen vorige vrijdag in The Sun. In de tekst liet de vroegere presentator van het populaire autoprogramma "Top Gear" zijn ongenoegen blijken over Meghan Markle, de echtgenote van de Britse prins Harry. De twee gaan de laatste weken druk over de tongen, nu Netflix een documentaire uitzendt waarin ze afrekenen met het Britse koningshuis én de tabloids, zoals de populaire en vaak sensatiezuchtige Britse kranten worden genoemd. 

"Ik haat haar", schreef hij onomwonden. "Niet zoals ik (de Schotse premier) Nicola Sturgeon of (seriemoordenaar) Rose West haat. Ik haat haar op celniveau". 

"'s Nachts kan ik niet slapen, ik lig daar knarsetandend en dromend van de dag dat ze gedwongen wordt om naakt door elke straat van Groot-Brittannië te paraderen, terwijl de menigte "Schaam je" naar haar roept en met uitwerpselen naar haar gooit", klonk het nog, verwijzend naar een scène uit de bekende HBO-serie "Game of Thrones". Een onhandige verwijzing, gaf Clarkson achteraf toe. "Ik ben geschokt dat ik zoveel pijn veroorzaakt heb en zal in de toekomst voorzichtiger zijn."

De column werd uiteindelijk van de website van The Sun verwijderd omdat er maar klachten over bleven binnenkomen bij de Britse mediatoezichthouder, meer dan 20.000 in totaal, het hoogste aantal ooit. Ook 60 Britse parlementsleden schreven een brief naar The Sun, waarin ze de haatdragende column veroordeelden. Ze noemden het stuk "gewelddadig en misogyn". 

De parlementsleden schreven in die brief ook al dat eventuele excuses van de krant, die er nu dus gekomen zijn, niet genoeg zijn. Zij willen dat The Sun verdere actie onderneemt omdat Clarkson een voorbeeldfunctie heeft. "We maken ons grote zorgen over het voorbeeld dat nu aan jonge mannen en jongens wordt gegeven. (...) Er moet voor gezorgd worden dat een dergelijk artikel nooit meer gepubliceerd kan worden", is het slotwoord van de brief. 

Meest gelezen