© BELGA

Durbridge wint slottijdrit, Gilbert pakt eindzege in Driedaagse

Luke Durbridge heeft het verlies van de eindzege in de Driedaagse De Panne-Koksijde goed gemaakt met de overwinning in de slottijdrit. Over 14 kilometer was hij amper 17 honderdsten sneller dan Sylvain Chavanel en 2 seconden dan Alexander Kristoff. Philippe Gilbert is eindwinnaar.

jefi

Enkele uren na de ochtendrit haalden de renners hun tijdritfietsen van stal voor een 14 kilometer lange chronoproef met start en aankomst in De Panne. Philippe Gilbert verdedigde zijn voorsprong van 50 seconden op Brändle in het klassement, maar normaal zou de eindzege hem niet meer kunnen ontglippen. Vooral de begeerde etappewinst in midden van het Vlaamse voorjaar was begeerd. Durbridge verloor gisteren zijn kansen op het eindklassement, maar wil met een overwinning zijn driedaagse koers toch nog opfleuren. Maar hij was niet de enige die met veel motivatie aan de start stond.

Want ook bij de Waalse WB Veranclassic-Aquility Project hadden ze er duidelijk zin in. Olivier Pardini zette de eerste richttijd van 18 minuten en 17 seconden neer. Hij deed daarmee twintig seconden beter dan zijn ploegmaat Kirsch en even later nestelde Ista zich als derde man van het pro-continentale ploeg bij de voorlopige top vijf. Een half uur zou de Belg de tabel aanvoeren, tot de Nederlander Peter Koning zijn tijd verbeterde met drie seconden.

Maar ook de Nederlander zou niet lang bovenaan prijken. Een sterke Marcel Kittel verpulverde de besttijd van de renner van Aqua Blue met meer dan een halve minuut. Verrassend, maar ook weer niet, want de Duitser was in zijn jeugdjaren nog twee keer wereldkampioen tijdrijden bij de junioren.

Duel voor de dagzege

Het was afwachten of de ritwinnaar van de ochtendrit ook de gereputeerde tijdritbeulen zou kunnen afhouden. Op het moment dat Kittel zijn toptijd liet noteren, rolde topfavoriet Luke Durbridge van het startpodium. Aan het eerste tussenpunt dook de Australiër al vijf seconden onder de tussentijd van Kittel en aan de finish hield hij er daar drie van over.

Durbridge dus in pole-positie voor de ritzege, maar daarvoor leek het op een duel uit te gaan draaien met Matthias Brändle. Maar plots was daar Sylvain Chavanel, die amper 77 honderdsten boven de tijd van Durbridge eindigde. Brändle kon uiteindelijk zijn strakke tempo van in het eerste gedeelte niet aanhouden en finishte vijfde op vijf seconden.

Leiders Philippe Gilbert reed een goede tijdrit en finishte op een zevende plaats op 17 seconden van ritwinnaar Luke Durbridge. In het klassement houdt de kopman van Quick Step Floors zo nog 38 seconden over op Brändle en 43 seconden op Brändle en pakt hij de eindzege in de Driedaagse De Panne-Koksijde. De Belgisch kampioen gaat zo vol vertrouwen richting de start van de Ronde van Vlaanderen.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer