Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

"Een lieve, intrigerende, sociale en bezwerende boeddhist": Greatest Switch-dj Jeroen Delodder staat stil bij de dood van Maxi Jazz

Een lieve, intrigerende, sociale en bezwerende boeddhist: zo omschrijft Greatest Switch-dj Jeroen Delodder (StuBru) Maxi Jazz, de zanger van dancegroep Faithless die is overleden. "Hij was Ă©Ă©n van de eerste artiesten die de brug sloeg richting de rockwereld."

Het overlijden van Faithless-frontman Maxi Jazz is een groot verlies voor de internationale én Belgische muziekscène. Dat zegt Greatest Switch-dj Jeroen Delodder (Studio Brussel) op Radio 1. Maxwell Frazer (Maxi Jazz) worstelde al langer met zijn gezondheid en liet gisteravond op 65-jarige leeftijd het leven.

"Hij was Ă©Ă©n van de eerste artiesten die de brug sloeg richting de rockwereld", zegt Delodder. Faithless stond als Ă©Ă©n van de eerste danceacts op Rock Werchter. "Samen met The Chemical Brothers en The Prodigy hebben ze de dancemuziek tot bij de rockliefhebbers gebracht. Faithless was toch Ă©cht nog van een ander kaliber, met een veel bredere sound. Ze brachten de dancemuziek tot in de huiskamer met hits als "Insomnia" en "God is a dj"."

BELUISTER - Het gesprek met Jeroen Delodder in "De ochtend" io Radio 1:

Beroering in de benen, het hart en de ziel

"Het bijzondere aan Maxi Jazz was dat hij heel erg bezwerend kon rappen en zingen. Zijn specifieke stem en gezang kwam samen met de uitgelaten en extatische sfeer van de house- en trancemuziek van Faithless". Net die combinatie zorgde voor beroering, "niet alleen in heupen en benen, maar ook in hoofd, hart en ziel. Dat is de verdienste van Faithless, maar zeker ook van Maxi Jazz."

Hij was één van de eerste artiesten die de brug sloeg richting de rockwereld. Ze brachten de dancemuziek tot in de huiskamer

Greatest Switch-DJ Jeroen Delodder (Studio Brussel)

Delodder heeft zelf de eer gehad Maxi Jazz te ontmoeten. "Ik heb hem ontmoet in de backstage van Rock Werchter en ik vind het nog steeds ongeloofelijk wat een rustige, toegankelijke en lieve man het was." 

De StuBru-dj onderstreept ook de menselijkheid en bescheidenheid van Maxi Jazz. "De allergrootste namen kom je meestal niet tegen in de backstage, vaak zijn zij meteen weg na het concert. Maar Maxi Jazz en Sister Bliss - Ayalah Deborah Bentovim - liepen daar al van 's namiddags rond om een pintje te drinken en een praatje te slaan."

Bijzondere band met België

Delodder vond Maxi Jazz dan ook een toegankelijke en open man. Voor velen stijgt hij boven zijn muziek uit. "Maxi Jazz was ook een boeddhist en dat straalde hij uit in hoe hij was en met zijn sociale en politiek geëngageerde teksten." Hij was "outspoken" en laat veel meer achter dan enkel zijn muziek. "Heel wat mensen zijn heel erg geschrokken van zijn overlijden, het regent getuigenissen van mensen die geraakt zijn door wie hij was als mens, tekstschrijver en spirituele kerel."

Heel wat mensen zijn heel erg geschrokken van zijn overlijden, het regent getuigenissen van mensen die geraakt zijn door wie hij was als mens, tekstschrijver en spirituele kerel

Greatest Switch-DJ Jeroen Delodder (Studio Brussel)

De wereldvermaarde Maxi Jazz bracht ook heel wat Belgen in beroering. Zo heeft hij heel wat losgeweekt in de Belgische muziekscène. "Faithless heeft vaak mogen optreden op Werchter, maar ook in Vorst-Nationaal of de Zillion. Ze hebben bijzonder veel steun gekregen van Studio Brussel. Ons land was één van hun sterkste gebieden. De band tussen België en Faithless was bijzonder."

BEKIJK - Een reportage uit "Het journaal" over het leven en werk van Maxi Jazz:

Videospeler inladen...

Meest gelezen