©  MARC HERREMANS

Verkeersboetes kunnen vanaf nu in schijven worden betaald

U kan vanaf nu uw verkeersboete in schijven afbetalen. Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil daarmee mensen helpen die het financieel lastig hebben door onder meer de dure energieprijzen.

Werner Rommers

Wie een verkeersboete opliep – een snelheidsovertreding of een boete wegens gsm’en achter het stuur – kan voortaan “in enkele muisklikken”, aldus Van Quickenborne, via www.justonweb.be een afbetalingsplan aanvragen en dat vervolgens online opvolgen.

De enige voorwaarden om groen licht te krijgen? Je moet het afbetalingsplan voor de vervaldatum van de boete online hebben aangevraagd, en over de boete mag geen betwisting meer bestaan, bijvoorbeeld over wie er effectief achter het stuur zat.

Vervolgens kan je kiezen in hoeveel maandelijkse schijven je de boete wil afbetalen, met een maximum van 6 maanden. Een boete van 62 euro, voor een kleine snelheidsovertreding, kan in het uiterste geval in 6 maandelijkse schijven van 10,3 euro worden afbetaald, maar dus ook in 2 schijven van 31 euro.

Eens het afbetalingsplan via de website van justitie aangevraagd is, gebeurt al de rest automatisch via domiciliëring: elke maand gaat het verschuldigde bedrag van je rekening, totdat de volledige boete is afbetaald. Je kan al die stappen, inclusief de verschillende vervaldagen online opvolgen.

Intrest

En wat als je het afbetalingsplan in het honderd laat lopen? Justitie kan dan het afbetalingsplan stopzetten. “Je riskeert ook een verhoging van het boetebedrag of een verschijning voor de politierechter”, zo staat bij de voorwaarden vermeld. U verliest ook gedurende 2 jaar het recht om nog een afbetalingsplan aan te vragen.

Het opmerkelijke initiatief van Van Quickenborne is ingegeven door de vaststelling dat het leven op korte tijd veel duurder is geworden: “de huidige economische situatie en de energiecrisis maken het leven er niet makkelijker op. Vanuit Justitie willen we daarom een oplossing bieden voor mensen die hun overtreding erkennen, maar op dat moment niet over de nodige middelen beschikken om hun boete te betalen.”

Het afbetalingsplan is voor alle duidelijkheid vrij van intrest, “en het is mogelijk voor iedereen”: de overtreder moet niet eerst – zoals bij een afbetaling bij de bank – inzage geven in zijn financiële situatie.

Afbetalingsplannen voor verkeersboetes werden tot vandaag nooit toegestaan. Meer zelfs, wie toch eigenhandig zijn boete bij beetjes betaalde, kreeg daarvoor extra kosten aangerekend, wegens het bijkomende administratieve werk voor Justitie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer