Foto: Belgisch Centrum voor Geleidehonden v.z.w.

Verschillende handelaars in Antwerpen en Vlaams-Brabant opgelicht met valse actie voor Centrum voor Geleidehonden

Een onbekende vrouw heeft in verschillende steden en dorpen in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen mensen opgelicht met een valse verkoopactie voor het Belgisch Centrum voor Geleidehonden in Tongeren. Ze ging in winkelstraten rond om pralines en koekjes te verkopen, maar leverde die nooit. Het Centrum voor Geleidehonden heeft intussen een klacht ingediend.

Op verschillende plaatsen in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen heeft een onbekende vrouw mensen opgelicht. Ze deed zich voor als verkoper voor het Centrum voor Geleidehonden in Tongeren. "De eerste melding kwam uit Aarschot, maar later kregen we er ook nog uit Leuven, Putte, Westerlo en Tremelo", vertelt Miek Uyttendaele van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. "Die vrouw is dus echt wel een vrij groot gebied aan het oplichten."

We zijn meteen bij onze vrijwilligers gaan horen of niemand iets van de actie wist

Miek Uyttendaele, Belgisch Centrum voor Geleidehonden

De organisatie begon zich vragen te stellen nadat er enkele klachten van handelaars binnenkwamen. "Zij vertelden ons dat ze pralines en koekjes bij ons hadden gekocht, maar dat die niet werden geleverd", zegt Uyttendaele. "We zijn natuurlijk meteen gaan kijken bij onze vrijwilligers of iemand iets wist van een actie. Al snel bleek dat het om een valse verkoopactie ging."

Vrouw met donker haar

De onbekende vrouw is in winkelstraten rondgegaan met een formulier van het Centrum voor Geleidehonden. "Ze gebruikte zelfs ons logo!", vertelt Uyttendaele. "Ze nam bestellingen op, ontving betalingen en beloofde om de koekjes en pralines te leveren. Dat gebeurde dus nooit." Dat het om een vrouw ging, weet Uyttendaele dankzij de beschrijvingen die ze kreeg van de opgelichte handelaars. "Ze zou donker haar hebben, maar meer weet ik ook niet."

Het Centrum voor Geleidehonden diende intussen een klacht in bij de politie. "Het is enorm jammer dat iemand onze naam zo misbruikt, zeker omdat er zoveel vrijwilligers zijn die ons op zoveel manieren steunen." Uyttendaele raadt tenslotte mensen die een melding hadden gemaakt van de valse verkoopactie dan ook aan om zelf klacht in te dienen bij de politie.

Meest gelezen