© Photo News

Gilbert: “Wil na Ronde ook nog graag Parijs-Roubaix rijden”

Philippe Gilbert schreef donderdag de 41e editie van de Driedaagse De Panne-Koksijde bij op zijn erelijst. In het algemeen klassement hield Gilbert 0:38 voorsprong op de Oostenrijker Matthias Brändle en 43 seconden voorsprong op de Noor Alexander Kristoff.

“Eigenlijk stond deze rittenkoers eerst niet op mijn programma”, opende Gilbert. “Maar ik wou hier absoluut nog wat wedstrijdkilometers opdoen in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen. Voor mij is dit de beste voorbereiding. Dat ik de wedstrijd hier dan ook nog win, is nog mooier. Dit geeft mij een mentaal voordeel voor de Ronde. De conditie is goed. Dat heb ik hier drie dagen bewezen. Wie nu nog moet beginnen werken aan zijn conditie komt sowieso te laat. Alles zit voorlopig mee voor mij.”

“De tijdrit op zich was een lastige klus”, ging Gilbert verder. “Ik kon eraan beginnen met een mooie voorsprong en baseerde me op de tijd die Marcel Kittel had neergezet. Ik lag onderweg zo’n vijf seconden achter op zijn tijd en dus wist ik dat ik goed bezig was en genoeg over zou hebben om de eindzege te pakken. Ik wacht nu af hoe het zondag verloopt. Daarna zou ik ook graag nog Parijs-Roubaix afwerken. Dat is de reden waarom ik naar Quick-Step Floors ben gekomen. Omdat zij elk jaar schitteren in dee voorjaarsklassiekers. Ik voel me echt goed in mijn vel bij deze ploeg.”

Durbridge: “Was al op weg naar het hotel toen ze zeiden dat ik gewonnen had”

Met 77 honderdsten van een seconde voorsprong op de Fransman Sylvain Chavanel zette de Australiër Luke Durbridge donderdag de 14,2 kilometer lange afsluitende tijdrit van de Driedaagse De Panne-Koksijde naar zijn hand.

“Ik was al op weg naar het hotel toen ze me zeiden dat ik wel degelijk deze tijdrit gewonnen had”, lachte Durbridge. “Mijn laatste overwinning dateert van september vorig jaar in de Duo Normand met Svein Tuft. Ook al win ik vandaag met slechts 77 honderdsten, winnen is winnen. De wind stond hier fel. Ik ben misschien wel duizend keer gestorven. Ik kijk nu zeker uit naar wat zondag volgt met de Ronde van Vlaanderen. Ik start daar in mijn beste conditie sinds jaren.”

“Mijn ouders komen bovendien speciaal naar Vlaanderen voor die koers”, vervolgde Durbridge. “Het is de eerste keer dat zij me zullen zien rijden in Europa. Natuurlijk geeft dat nog wat extra motivatie. Spijtig dat ik gisteren mijn algemeen klassement om zeep hielp door niet mee te zijn met de goede vlucht. Misschien had er dan nog wat meer ingezeten voor mij. Ik heb de Ronde van Vlaanderen uitgebreid verkend, ook tijdens andere koersen, en heb aan mijn sportdirecteur Lorenzo Lapage een goede gids. Buiten de Koppenberg trokken we elke heuvel over en verkenden we alle cruciale punten. Ik heb dus parcourskennis opgedaan en ben er klaar voor. Zeker na deze Driedaagse De Panne-Koksijde. Hier kweekte ik het vertrouwen dat nodig is om zondag in de beste omstandigheden de koers aan te vatten.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer