IN BEELD. Deze rode, witte, rosé en schuimwijn scoren allemaal een 10/10 bij onze huissommelier
Dankzij onze HLN-wijnwijzer vind je altijd een perfecte fles wijn in de supermarkt, maar welke scoren het hoogst in deze gids? En waar kan je die kopen? Onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia licht de vier beste wijnen in de categorie wit, rood, rosé en schuimwijn toe én legt uit hoe je die wijnwijzer het makkelijkst gebruikt voor het beste resultaat.
1. Beste bubbels: Grano uit Carrefour - € 29,99
“Dit is een klassieke champagne met een lichte, citroengele kleur en regelmatige, kleine belletjesvorming. In de neus valt de natte kalk op, samen met limoen, citroen en groene appel. De smaak is heel subtiel en gebalanceerd waarin vooral de aroma’s van groene appel naar voren komen. Mooie zuurtjes op de tong zorgen voor extra frisheid. Ook een langere afdronk dan de andere bubbels.”
2. Beste rode wijn: Brunello uit Aldi - € 16,99
“Vrij lichtrode kleur met wat granaatrode tinten, terwijl de zwoele neus vooral doet denken aan kaneel en cederhout, met daarnaast ook de aardse aroma’s van champignon en truffel. Heel mooie, mediterraans getinte neus. Het vervolg in de mond start zacht, waarbij eerst de zoete specerijen als kaneel en vanille opduiken, én nadien de smaaktoetsen van rood fruit het overnemen en zich mooi vastzetten op tandvlees en tong. Ook de warme gloed van de alcohol valt op, maar stoort niet. Een heel gebalanceerde wijn, die nu op zijn top lijkt en voor een Brunello goedkoop uitvalt.”
3. Beste witte wijn: Mud House uit Colruyt - € 6,59
“In de mond heerst zonder pardon het sappige en zesty fruit, want tot diep in de finale grassig en propvol limoen, pompelmoes, granny smith, pomelo, groene kruisbes en passievrucht. Dit is een wijn om met kartons buiten te slepen uit de supermarkt. Sauvignons van 30% duurder halen vaak dit niveau niet.”
4. Beste rosé wijn: Fleurs de Prairie uit Colruyt - € 8,49
“Toffe fles en al even plezante neus, met uit het glas opstuivende aroma’s van lavendel en aardbeien, met op de achtergrond het boeketje van mediterraanse kruiden en zelfs wat steen. De mond is voller, met een heel mooie textuur van vetlaagjes op de tong. Ook het rode fruit duikt voldoende op, en samen met een wat langere afdronk is dit één van de beste roséwijnen.”
Ontdek hieronder in het filmpje hoe je meer informatie over deze 4 topwijnen terugvindt in onze HLN-wijnwijzer. Van de regio van afkomst tot het gerecht waarbij je hem het liefst serveert: alles kan je checken in de online gids.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
-
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
-
Livios
‘Gebruik in dat geval nooit azijn’ en ‘pas op met hogedruk’: zo ga je wél voor een brandschoon terras
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?