Tot 18 peuters kunnen worden opgevangen in de nieuwe opvang in Winterslag

Genk pakt tekort kinderopvang aan in Winterslag

Genk gaat samen met vzw Felies het tekort aan kinderopvang aanpakken. De stad stelt een gebouw ter beschikking in de Doornstraat in Winterslag en daar zullen drie onthaalouders tegelijk kunnen werken. Daardoor zullen er in Genk 18 extra opvangplaatsen voor baby's en peuters bijkomen.

De afgelopen jaren is het aantal plaatsen voor kinderen in de opvang drastisch gedaald in Genk omdat er minder onthaalouders zijn. Het Genkse stadsbestuur wil dat nu samen met vzw Felies die kinderopvang in heel Vlaanderen organiseert, tegengaan door een pand ter beschikking te stellen waar tot 3 onthaalouders tegelijk kunnen werken. 

Schepen van Kinderopvang Anniek Nagels (CD&V): "We gaan het huis ter beschikking stellen en we gaan het ook inrichten zodat het kindvriendelijk is en beantwoordt aan de normen van Kind & Gezin. Daarnaast vragen we een kleine huur van 300 euro zodat onthaalouders de kinderen goed kunnen verzorgen.”

In dit huis in de Doornstraat komt de nieuwe kinderopvang
© Radio 2

De 18 kinderen die zullen worden opgevangen in de nieuwe opvang in de Doornstraat in Winterslag, mogen maximum 3 jaar oud zijn. De prijs voor de opvang is afhankelijk van het inkomen van de ouders. Het huis moet nog worden aangepast, zo zullen nog kleine wc’s moeten worden geïnstalleerd. Vermoedelijk zal het in het vroege voorjaar de deuren kunnen openen. 

Anniek Nagels: “Mocht het een succes zijn en mochten we zo meer inkomensgerelateerde plaatsen in Genk ter beschikking kunnen stellen, ja dan kunnen we deze vorm van opvang zeker uitbreiden in andere wijken.”

Continuïteit gegarandeerd

De stad heeft in de wijk Kolderbos al eens geprobeerd het systeem met verschillende onthaalouders op poten te zetten, maar dat was toen geen succes, onder andere omdat het appartement waar de kinderen werden opgevangen te klein was. Nu is er plaats genoeg volgens de geldende normen. 

Ook is de continuïteit van de werking met het nieuwe systeem beter gegarandeerd. Linda Van Geneugden van vzw Felies: “In een normale situatie stopt de gezinsopvang als een onthaalouder ziek wordt, hier is dat niet het geval omdat we met 2 tot 3 onthaalouders zullen werken.”

Meest gelezen